Το φετινό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία κέρδισε ένα πορτογαλικό πρότζεκτ για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μέσω της μουσικής.

Κάθε χρόνο, οι εθνικές και ευρωπαϊκές κριτικές επιτροπές επιλέγουν ένα έργο από κάθε κράτος μέλος. Οι 26 εθνικοί νικητές προσκλήθηκαν στην τελετή απονομή στο Άαχεν, στις 24 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκαν οι τρεις Ευρωπαίοι νικητές.

Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε €7.500, το δεύτερο βραβείο σε €5.000 και το τρίτο βραβείο σε €2.500.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η πρόταση “Orquestra Sem Fronteiras” (στα ελληνικά: “Ορχήστρα Χωρίς Σύνορα”) από την Πορτογαλία, η οποία προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας αξιοποιώντας τα νέα μουσικά ταλέντα των δύο χωρών. Απώτερος στόχος ο μετριασμός των κοινωνικών και πολιτιστικών ανισοτήτων.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση “Politika (nejen) pro mladé” (στα ελληνικά: “Πολιτική (Όχι Μόνο) για τη Νεολαία”), η οποία προσκαλεί νεανικές πολιτικές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα να συζητήσουν για την πολιτική, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποσκοπώντας στην οικοδόμηση μιας ευαισθητοποιημένης και ενεργής κοινωνίας των πολιτών.

Το τρίτο βραβείο έλαβε η γερμανική πρόταση “Ukrainian Vibes – European Public Sphere”, η οποία διοργανώθηκε μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης Democracy International. Το έργο, το οποίο διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2021, έφερε σε επαφή ανθρώπους από 36 χώρες, προσκαλώντας τους σε ψηφιακές συζητήσεις για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ένταξη, με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας στο επίκεντρο. Ορισμένες από τις προτάσεις τους έχουν δημοσιευτεί στην πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Το βραβείο, το οποίο απονέμεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου, απευθύνεται σε πρωτοβουλίες νέων ηλικίας 16-30 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε έργα με σκοπό την προώθηση της κατανόησης του ενός λαού για τον άλλο. Από το 2008, περισσότερα από 4650 έργα έχουν διαγωνισθεί για το βραβείο αυτό.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑπό Δευτέρα 6 Ιουνίου οι εγγραφές στη Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ
Επόμενο άρθροΑυστηρότεροι κανόνες για τη διάθεση ιατρικών τεστ στην αγορά