Με λαμπρότητα, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία, αναμένεται να εορταστεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα, τόσο των εκδηλώσεων, όσο και ως προς τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν λόγω της πανδημίας, είναι εδώ και καιρό σε πλήρη εξέλιξη.

Ο στόχος άλλωστε είναι υψηλός, να προβληθεί η Ελλάδα ως μία χώρα που είναι υπερήφανη για την ιστορία της και διαθέτει ισχυρές συμμαχίες.

Ο τελευταίος άλλωστε είναι και ο λόγος που εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παραστούν στις εκδηλώσεις. Η επιλογή του ισχυρά συμβολική. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Έτσι, στην Αθήνα αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του, Βλαντλένα, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, καθώς το ταξίδι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του ακυρώθηκε μετά την επιβολή lockdown στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές της Γαλλίας. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι παραπάνω υψηλοί προσκεκλημένοι θα παραστούν σε εκδηλώσεις το διήμερο 24-25 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα ανοίξει το επόμενο διάστημα τις πόρτες της για το κοινό, θα γίνει την Τετάρτη. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει το νέο κτίριο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να δοθεί έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται οι πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης».

Ανήμερα την 25η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, χωρίς θεατές και μόνο με την παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες που θα παρακολουθήσουμε μέσω της ΕΡΤ -που θα καλύψει το γεγονός με εκφωνητές τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και την αρχισμηνία Σοφία Κορμά- αναμένεται να είναι μεγαλειώδεις. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, αναμένεται να παρελάσουν και ιππείς κρατώντας ιστορικές σημαίες από τους Αγώνες του Έθνους, ενώ μπάντες θα παίζουν τους εθνικούς ύμνους των 4 χωρών.

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)

Έφιππο τμήμα.

Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.

Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.

Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).

Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».

Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την επικράτεια. Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚαι όμως αυτή η ροζ θάλασσα είναι στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣυνεργασία Mastercard και Nuvei για ταχείες πληρωμές