Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Casale Panayiotis, στον Καλοπαναγιώτη, η ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective (CC).

Στην ετήσια παγκόσμια συγκέντρωση του CC συμμετέχουν  οι διευθυντές και μέλη των τοπικών οργανώσεων  του δικτύου. Αυτές οι συγκεντρώσεις αποτελούν μια πλατφόρμα για συνεργασία, ανταλλαγή γνώσεων και στρατηγική ανάπτυξη για την ενίσχυση του αντίκτυπου της τοπικής περιβαλλοντικής δράσης σε όλο τον κόσμο. Η φετινή παγκόσμια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με οικοδεσπότη τον τοπικό οργανισμό και μέλος του δικτύου Cyprus Environment Foundation (CEF).

Τα βραβεία Collectives αποτελούν μια ευκαιρία εορτασμού των αξιοσημείωτων επιτευγμάτων των 22 οργανώσεων του δικτύου σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν οι καλύτερες πρωτοβουλίες από όλο το δίκτυο σε 6 κατηγορίες συμπεριλαμβανομένου: αποκατάστασης των φυσικών οικοτόπων, προστασίας ιθαγενών ειδών, οικοδόμησης ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, μείωσης της ρύπανσης, βέλτιστο αντίκτυπο και καλύτερη εκστρατεία για συγκέντρωση χρημάτων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγή από τον Γενικό Διευθυντή του ξενοδοχείου, Patrick Dessy. Ο κ. Dessy εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επιλογή του Casale Panayiotis  – του πρώτου ξενοδοχείου στην Κύπρο που βραβεύτηκε με το αυστηρό Παγκόσμιο Πιστοποιητικό Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Certificate) – για τη φιλοξενία μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος στους χώρους τους. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του CEF, Σοφία Μάτση μοιράστηκε τα κυριότερα σημεία των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος παραπέμποντας τους παρευρισκόμενους σε διάφορους τρόπους στήριξης του έργου της ΜΚΟ στην Κύπρο. Με την ευκαιρία των 99ων γενεθλίων του Sir David Attenborough, η Jade Brudenell, Εκτελεστική Διευθύντρια του CC, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του δικτύου για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, ακολουθώντας το παράδειγμα του για την προστασία και αποκατάσταση της ​​φύσης που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Την εκδήλωση συντόνισε η Στελάνα Κληρή, σκηνοθέτιδα και παραγωγός του «Find me Falling» – της πρώτης κυπριακής ταινίας που προβλήθηκε παγκοσμίως στο Netflix. Η Στελάνα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για οργανώσεις όπως το Conservation Collective και τα μέλη του για την ανάληψη πραγματικής απτής δράσης. «Αν και μέρος της δουλειά μου είναι να προβάλλω τη φυσική ομορφιά της Κύπρου», ανέφερε η Στελάνα, «αν δεν υπήρχαν οργανώσεις σαν τις δικές σας, δεν θα είχα τίποτα να δείξω.» Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Αντωνία Θεοδοσίου, 43 μέλη του δικτύου CC και της συντονιστικής ομάδας, καθώς και συνεργάτες και υποστηρικτές του CEF.

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκε η σειρά κεραμικών ‘Loutra’ – Μια συλλογή εμπνευσμένη από τα χρώματα και τα σχήματα του τοπίου που περιβάλλει την περιοχή της παραλίας Λουτρά της Αφροδίτης στη χερσόνησο του Ακάμα. Η σειρά αποτελεί μια συνεργασία για συγκέντρωση χρημάτων μεταξύ της Κύπριας καλλιτέχνιδας κεραμικής, Jelly Potter και του CEF, καθώς κατά μέσο όρο 25% των εσόδων θα διατεθεί για την υποστήριξη του έργου του οργανισμού.

Το CC αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο 22 τοπικών οργανισμών που χρηματοδοτούν σημαντικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση της φύσης και την οικοδόμηση κλιματικής ανθεκτικότητας.

Το CEF ιδρύθηκε το 2021 με στόχο την προστασία και ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς, της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Κύπρου. Για την επίτευξη των στόχων του, το CEF συγκεντρώνει κεφάλαια από ιδιώτες, εταιρείες και ιδρύματα που έχουν στενή σύνδεση με την Κύπρο. Μέχρι στιγμής, το CEF συγκέντρωσε πάνω από 600.000 ευρώ, διαθέτοντας περισσότερα από 390.000 ευρώ σε τοπικές οργανώσεις, για την υποστήριξη 25 διαφορετικών έργων στο νησί. Το CEF εστιάζει σε τέσσερις τομείς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της αναγεννητικής χρήσης γης, της αειφόρου διαχείρισης απορριμμάτων και της αειφόρου διαχείρισης των πόρων. Τα τελευταία τρία χρόνια, το CEF υποστηρίζει το κρίσιμο έργο τοπικών οργανισμών και ερευνητικών ιδρυμάτων στην Κύπρο που, μεταξύ άλλων, (i) συμβάλλουν στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του νησιού, (ii) ενισχύουν τον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό, (iii) υποστηρίζουν τη μετάβαση σε πρωτοβουλίες χωρίς πλαστικό, (iv) συνδέονται με την τοπική κοινότητα μέσω της επιστήμης των πολιτών και (v) συντελούν στην υιοθέτηση αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών.

Μάθετε περισσότερα για τα έργα που υποστηρίζει το CEF στον ιστότοπο του, εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό του δελτίο με τακτικές ενημερώσεις για εκδηλώσεις και προγράμματα και επικοινωνήστε με την ομάδα του οργανισμού για να μάθετε πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το ζωτικής σημασίας έργο του στην Κύπρο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter