Τρία deepfake βίντεο που απεικονίζουν έναν «ψεύτικο» Τομ Κρουζ να παίζει γκολφ ή να κάνει μαγικά και τα οποία συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές, επαναφέρουν τη συζήτηση για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ένα παράδειγμα της τρομακτικής και συνάμα ανησυχητικής δύναμης των περίφημων deepfakes αποτελούν τρία βίντεο τα οποία δημοσιεύθηκαν στη γνωστή πλατφόρμα TikTok και απεικονίζουν τον δημοφιλή ηθοποιό Τομ Κρουζ.

Τα βίντεο δείχνουν τον πρωταγωνιστή του «Mission Impossible», να κάνει μαγικά κόλπα, να παίζει γκολφ, και να έχει ένα μικρό «ατύχημα», στο οποίο αναπολεί την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Στα συγκεκριμένα βίντεο όμως δεν εμφανίζεται ο πραγματικός Τομ Κρουζ αλλά πρόκειται για deepfake.

Τα συγκεκριμένα κλιπ δεν άργησαν να γίνουν viral και αμέσως είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 11 εκατομμύρια προβολές.

Τι είναι τα deppfakes

Ο όρος προσδιορίζει μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «deep learning» (βαθιά μάθηση) και «fake» (ψεύτικος), τα οποία στοχεύουν ένα συγκεκριμένο άτομο για να δημιουργήσουν ψεύτικα βίντεο με αυτό.

Δημιουργούνται τροφοδοτώντας έναν αλγόριθμο. Το σύστημα στοχεύει ένα πρόσωπο μέσω φωτογραφιών και βίντεο, επιτρέποντας του να έχει λήψεις από διαφορετικές γωνίες και να μιμείται τη συμπεριφορά και τον τρόπο ομιλίας.

Με αρκετό οπτικοακουστικό υλικό κάποιου ατόμου, μπορεί όποιος θέλει να δέσει ένα ψεύτικο βίντεο ενός προσώπου με ψεύτικο ήχο και το κάνει να λέει ό,τι θέλει.

Τα deppfakes δημιουργήθηκαν το 2014 από τον Ίαν Γκουντφέλοου, πρώην διευθυντή του συστήματος μηχανικής μάθησης της ειδικής ομάδας Project της Apple.

Παρόλο που τα βίντεο με τον Τομ Κρουζ έχουν δημιουργηθεί για να προσφέρουν γέλιο και για λόγους διασκέδασης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «αυτή η τεχνολογία δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει και υπάρχουν πάρα πολλές πραγματικά αρνητικές και κακόβουλες χρήσεις της», δήλωσε στους «Times» του Λονδίνου ο ειδικός Χένρι Άτζντερ.

Ο Σαμ Γρκέγκορι διευθυντής προγράμματος της ομάδας witness.org, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατέψουν και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω βίντεο, εξέφρασε την ανησυχία του για τα deepfakes με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι γυναίκες ήδη έχουν γίνει στόχος των deepfakes. Το να βλέπεις δεν μπορεί πλέον να σε κάνει να πιστέψεις, η ρητορική υποδεικνύει το αληθινό βίντεο».

Άλλοι ειδικοί πάντως επαίνεσαν τη δουλειά του «ψεύτικου Τομ Κρουζ», υποστηρίζοντας ότι απεικόνισε τον τρόπο ομιλίας, τις ιδιαιτερότητες και την εμφάνιση του αληθινού σταρ του Χόλυγουντ.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφορνία, Χάνι Φαρίντ, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση ψηφιακών εικόνων, δήλωσε στο «Fortune» ότι παρόλο που γνώριζε ότι τα βίντεο είναι deepfakes, πρόκειται για «τρομερή δουλειά».

Πάντως η διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας διαδικτυακής ασφαλείας Ρέιτσελ Τόμπακ, με ανάρτησή της στο Twitter, τόνισε ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο των σχεδόν «απαρατήρητων deepfakes». Πηγή Reader.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του CFA Society Cyprus με τον ΥΠΟΙΚ   
Επόμενο άρθροΤραβούσε video και ξαφνικά ένας άγνωστος εισέβαλε στο σπίτι της