Στόχος η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και τις ενδεδειγμένες θεραπείες

 

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες ο δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα των καθυστερήσεων στην ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα Υγείας. Ως ΚΕΦΕΑ, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς εδώ και χρόνια θέτουμε επιτακτικά την ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα φάρμακα και τις ενδεδειγμένες, κατά περίπτωση, θεραπείες. Την ίδια όμως στιγμή, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υιοθέτηση των ενδεδειγμένων και συμφωνημένων διαδικασιών, σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα. Ως φορείς της φαρμακευτικής βιομηχανίας, από την πρώτη στιγμή θέσαμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ένταξης νέων καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα Υγείας, η διαδικασία που ακολουθείται παραμένει πολύπλοκη και δύσκολη ενώ χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού. Το βασικό πρόβλημα προκύπτει από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων θα έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί πριν την έναρξη εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ, βάσει της νομοθεσίας και του Μνημονίου που συνυπέγραψαν τον Μάιο του 2019, το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ και η φαρμακευτική βιομηχανία.

Βασική παράμετρος η οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί είναι η επικαιροποίηση ή, εκεί που δεν υπάρχουν, η υιοθέτηση, κατευθυντήριων οδηγιών-πρωτοκόλλων προς τους ιατρούς. Πρόκειται για ουσιώδη διαδικασία, η απουσία της οποίας δημιουργεί περισσότερες καθυστερήσεις. Εάν υπάρχει αδυναμία ή δυσκολία στη δημιουργία των οδηγιών, τότε δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να υιοθετηθούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε περίπτωση και να μην ψάχνουμε την δημιουργία «κυπρογενών» οδηγιών.

Η καθυστέρηση στη σύσταση και λειτουργία των αρμόδιων Επιτροπών χειρισμού των φαρμάκων οδηγεί σε αδιέξοδο την ομαλή ένταξη φαρμάκων στο σύστημα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρείες φαρμάκων πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη ενός φαρμάκου στο σύστημα Υγείας, ενώ ο ΟΑΥ μέσω των Συμβουλευτικών Επιτροπών, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα και με πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες τους, έχει την ευθύνη της απόφασης για την ένταξη ή όχι ενός φαρμάκου στο σύστημα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρώνεται με βάση την νομοθεσία εντός 90 ημερών από την υποβολή της πλήρους αίτησης.

Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αξίζει να σημειωθεί πως από τις τρεις Επιτροπές που προνοεί η νομοθεσία, μόνο η μία είχε συγκροτηθεί(Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων), ενώ μόλις πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως έχει συγκροτηθεί η δεύτερη

(Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων). Εκκρεμεί δε ακόμα η σύσταση του Αναθεωρητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, θεωρούμε πως η διαχείριση όλων των φαρμάκων (εισαγωγή / αποθήκευση και διανομή) θα πρέπει να δοθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες και στους εισαγωγείς/διανομείς φαρμάκων, οι οποίοι έχουν την εξειδίκευση στα θέματα αυτά. Με αυτό το τρόπο θα ομαλοποιηθεί η αγορά και θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων. Οι εταιρείες γνωρίζοντας την αγορά, θα φροντίζουν για τη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων προς εξυπηρέτηση των ασθενών ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα σταματήσει να λειτουργεί ως χονδρέμπορος και θα αναλάβει τον εποπτικό του ρόλο.

Ως ΚΕΦΕΑ έχουμε επανειλημμένα επιδείξει προθυμία και θέληση για εξεύρεση συναινετικών λύσεων, ωστόσο, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς αρμοδίων. Αντιθέτως, ο μέχρι στιγμής χειρισμός των ζητημάτων από τις Αρχές, δίνει την αίσθηση πως πρόθεση του Οργανισμού είναι να συνεχίσει υιοθετώντας και εφαρμόζοντας πρακτικές του παρελθόντος. Ως φαρμακευτική βιομηχανία, έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός υγιούς και ισοτίμου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο όλα τα φάρμακα θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες ένταξης στο σύστημα Υγείας. Είναι πεποίθησή μας ότι αν τηρηθούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας και εφαρμοστούν όσα έχουμε συμφωνήσει κατά τις διαβουλεύσεις μας με τις Αρχές, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά και οι ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση στις ενδεδειγμένες καινοτόμες θεραπείες τους. Παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, για συζήτηση με γνώμονα πάντα την επίλυση των προβλημάτων και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter