Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού η ΑΑΕΚ σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας διοργάνωσαν διάσκεψη τύπου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Στροβόλου, όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του τριετούς προληπτικού προγράμματος «Εκπαιδευτικό Δίκτυο Επαγγελματιών: ΡΕΑ».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το ΦΔΕΑ πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου. Η ένατη μέρα του ενάτου μήνα του χρόνου, η οποία επιλέγηκε με βάση τους εννέα μήνες κύησης, σκιαγραφεί τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Κατά την ημέρα αυτή, ενισχύονται οι προσπάθειες για ενθάρρυνση της πλήρους αποχής από το αλκοόλ στις κρίσιμες αυτές περιόδους για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού και για αποφυγή όχι μόνο προβλημάτων υγείας του αγέννητου παιδιού και της μητέρας, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει.

Μέσα στο πλαίσιο της  ημέρας ευαισθητοποίησης, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και η Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας προωθεί ενημερωτική εκστρατεία προς το κοινό μέσω τηλεοπτικών σποτ για την υιοθέτηση υγιεινού τρόπο ζωής στην εγκυμοσύνη και στην περίοδο του θηλασμού από τις  μητέρες και τους πατέρες, όπως επίσης και αφισών που θα διοχετευτούν σε νοσηλευτήρια και άλλες σχετικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν τη γυναίκα και το παιδί.

Οι μέλλουσες μητέρες είναι καλύτερα να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, για αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων και εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών για το παιδί τους. Αν μια γυναίκα  αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ή και άλλων ουσιών μπορεί να το συζητήσει με τον επαγγελματία υγείας που την παρακολουθεί και να ενημερωθεί για τις επιλογές ή να επικοινωνήσει με τη τηλεφωνική γραμμή στήριξης κα ενημέρωσης 1402 για να την κατευθύνει.

Τα τηλεοπτικά σποτ μαζί με άλλο σχετικό ενημερωτικό υλικό τόσο για τις γυναίκες όσο και για επαγγελματίες, είναι διαθέσιμα και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΑΑΕΚ www.naac.org.cy . Παράλληλα το υλικό και πληροφορίες είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες των Μελών της Εθνικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Εμβρυικού Αλκοολισμού και του Φάσματος Διαταραχής Εμβρυικού Αλκοολισμού και του Δικτύου συνεργατών της ΑΑΕΚ.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter