Αρχική Slider Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν


Πέθανε, σε ηλικία 83 ετών, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ο Γκιουλέν ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί πολλάκις να εκδόσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία, παρά τις αφόρρητες πιέσεις της Άγκυρας.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον Γκιουλέν ότι κρυβόταν πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορούσε ότι ηγείτο της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του. Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος είχε αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν είχε γίνει.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

inCYnews