Δύσκολα αναθεωρείς συνολικά τον τρόπο διατροφής σου σε μία μέρα. Ευκολότερα ενσωματώνεις αλλαγές που δεν ανατρέπουν άμεσα το σύνολο των αγαπημένων σου διατροφικών συνηθειών. Με αυτό το σκεφτικό οι New York Times απευθύνθηκαν σε 10 διαιτολόγους-διατροφολόγους, προκειμένου ο καθένας και η καθεμία τους να δώσουν από μία συμβουλή, που υιοθετώντας την θα βελτιώναμε τον τρόπο που τρώμε.
Με όσα μικρότερα ή μεγαλύτερα οφέλη συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση. Συνοψίζουμε τις προτροπές των ειδικών, από τις οποίες σίγουρα κάποιες μπορούμε να υιοθετήσουμε τώρα κιόλας.
1. Τρώτε περισσότερα όσπρια: Όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι γεμάτα με φυτικές πρωτεΐνες και μια σειρά από άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον Christopher Gardner, διατροφολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, ενώ η καλλιέργειά τους είναι φιλικότερη στο περιβάλλον.
2. Μειώστε τα γλυκά ποτά. Εάν καταναλώνετε τακτικά αναψυκτικά και καφέ με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά ή κοκτέιλ, η μείωσή τους μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας, σύμφωνα με η Maya Vadiveloo, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island. Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών ποτών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία (συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κίνδυνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές και ηπατικές παθήσεις και παχυσαρκία).
3. Βάλτε παντού λαχανικά: Μια διατροφή χωρίς λαχανικά είναι διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, φυτικές ίνες και βιταμίνες, λέει η Angela Odoms-Young, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Cornell. Προσθέστε λίγα λαχανικά σε ό,τι και αν τρώτε. Είναι καλύτερο από το να τα αποφεύγετε, μέχρι να αλλάξετε συνολικά διατροφή.
4. Καταναλώστε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα: Έτοιμα σνακ, αλλαντικά και τυποποιημένα γλυκά αρτοσκευάσματα έχουν άφθονες θερμίδες και πολλά συντηρητικά. Σύμφωνα με τη Marion Nestle, ομότιμη καθηγήτρια διατροφής, μελέτης τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται κι αυτά με μια σειρά από θέματα υγείας (διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία).
5. Κάντε μια βόλτα μετά το φαγητό: Η Emma Laing, καθηγήτρια και διευθύντρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, θεωρεί ότι η σωματική δραστηριότητα πηγαίνει «χέρι χέρι» με την καλή διατροφή, όταν στόχος είναι η καλύτερη υγεία. Ένας σύντομος περίπατος μετά το μεσημεριανό ή βραδινό βοηθά στην πέψη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει τον ύπνο, την υγεία της καρδιάς και των μυών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
6. Τρώτε τρεις φορές τη μέρα: Τα ισορροπημένα γεύματα σας προστατεύουν από το να φτάσει το βράδυ και να «πεθαίνετε της πείνας», καταναλώνοντας έτσι ό,τι βρείτε μπροστά σας.
7. Φτιάξτε μεγαλύτερες ποσότητες σπιτικού φαγητού, όταν μπορείτε: Το σπιτικό φαγητό είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και την υγεία σας, λέει η Emily Haller, διαιτολόγος στο Trinity Health Ann Arbor στο Μίσιγκαν. Τα φαγητά που μαγειρεύουμε εμείς οι ίδιοι είναι σχεδόν πάντα λιγότερο επεξεργασμένα, με λιγότερο αλάτι και ζάχαρη και με καλύτερα υλικά. Φτιάξτε σπιτικό φαγητό, όταν έχετε χρόνο και διατηρήστε το για τις δύσκολες μέρες της εβδομάδας.
8. Χρησιμοποιήστε πρακτικά τρόφιμα για να φτιάξετε υγιεινά γεύματα: Ο δρ. Nate Wood, διευθυντής/σεφ ιατρικής μαγειρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale, προτρέπει να χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα λαχανικά, προβρασμένα όσπρια, ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης. έτοιμες για κατανάλωση πράσινες σαλάτες και όσα τυποιημένα προϊόντα μας βοηθούν να φτιάχνουμε γρήγορα υγιεινό, σπιτικό φαγητό.
9. Αποφύγετε το αλκοόλ. Πρόσφατες έρευνες που κάνουν το γύρω του διαδικτύου αναφέρουν πιθανές βλάβες του οργανισμού ακόμη και σε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η Niyati Parekh, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης απορρίπτει ακόμη και το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο ποτά για τους άντρες, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου και ορισμένων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.
10. Αν η σχέση σας με το φαγητό είναι προβληματική, απευθυνθείτε σε ειδικό. Το φαγητό μπορεί να είναι πηγή χαράς, αλλά αν έχετε επικεντρωθεί υπερβολικά στην τέλεια διατροφή ή έχετε απογοητευτεί με φαύλους κύκλους δίαιτας, απώλειας και ανάκτησης βάρους, μπορεί να γίνει και πηγή στρες, περιορισμού ή ντροπής. Με το να διορθώσουμε τη σχέση μας με το φαγητό με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, κάνουμε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να τρώμε καλύτερα. Πηγή: ehnos.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter