Τα εργαλεία ΑΙ θα τονώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% ετησίως έως το 2030, όμως η ζήτηση για ηλεκτρικό ενέργεια θα υπερ-τριπλασιαστεί – Απειλή και για τα επίπεδα ρύπων, αν δεν υιοθετήσουν πράσινες λύσεις

Μοχλό ανάπτυξης θα αποτελέσει για την παγκόσμια οικονομία η εφαρμογή και αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία εστιάζει ωστόσο και στις υψηλές ενεργειακές ανάγκες που έχει ο κλάδος. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω του ΑΙ θα μπορούσε να υπερ-τριπλασιαστεί έως το 2030!

Σύμφωνα με την έκθεση «Power Hungry: How AI Will Drive Energy Demand», η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% ετησίως μεταξύ 2025 και 2030.

Όμως, τα αναπτυξιακά οφέλη του ΑΙ δεν θα κατανεμηθούν ισότιμα σε όλο τον κόσμο και για το λόγο αυτό η έκθεση απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να περιορίσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ειδική μνεία γίνεται, εξάλλου, στο ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον δεδομένων των τεράστιων αναγκών που δημιουργεί η διαρκής επέκταση των data centers και η ανάπτυξη και παγκόσμια εφαρμογή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Κατά την έκθεση, το κοινωνικό κόστος των πρόσθετων εκπομπών είναι μεν υπαρκτό, αλλά θεωρείται μικρό συγκριτικά με την αναμενόμενη ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Αν και επισημαίνεται ότι προστίθεται σε μια ήδη ανησυχητική πορεία συνεχούς αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, καθώς η διεθνής κοινότητα παραμένει μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα κέρδη στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να υπερκεράσουν το κόστος των επιπλέον εκπομπών», αναφέρει το Ταμείο.

Η αυξανόμενη υιοθέτηση του ΑΙ αναμένεται να προκαλέσει «έκρηξη» στη ζήτηση για επεξεργαστική ισχύ, εντείνοντας τις πιέσεις σε ενεργειακά δίκτυα, σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση εκπομπών.

Χαρακτηριστικά, η έκθεση σημειώνει ότι η συνολική επιφάνεια των data centers στη Βόρεια Βιρτζίνια, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιων εγκαταστάσεων παγκοσμίως, ισοδυναμεί πλέον με την επιφάνεια οκτώ Empire State Buildings.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να υπερτριπλασιαστεί, φτάνοντας τις 1.500 τεραβατώρες (TWh) έως το 2030. Πρόκειται για ποσότητα αντίστοιχη της σημερινής κατανάλωσης της Ινδίας και 1,5 φορά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατανάλωση των ηλεκτρικών οχημάτων για την ίδια περίοδο.

Η επίπτωση αυτής της αύξησης στο παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο οι τεχνολογικές εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας των data centers.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι, υπό τις υφιστάμενες ενεργειακές πολιτικές, η αυξημένη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει μια σωρευτική αύξηση 1,2% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2025-2030. Αν και οι προσομοιώσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις εκπομπές ρύπων, όπως και οι αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού θα είναι διαφορετικές ανά χώρα, ανάλογα με τις εθνικές πολιτικές και τις ενεργειακές υποδομές.

Ενδεικτικά σε σενάρια με περιορισμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανεπαρκή επέκταση των δικτύων μεταφοράς, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 8,6% και αντιστοίχως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να ανέβουν κατά 5,5%.

Σε κάθε περίπτωση η δρομολόγηση πιο «πράσινων» πολιτικών, θα μπορούσε να αμβλύνει τις συνέπειες. Για την παγκόσμια κοινότητα οι παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,2%, υπό τις ισχύουσες πολιτικές, όμως η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης θα μπορούσε να περιορίσει τις εκπομπές στα 1,3 γιγατόνους.

Με βάση μια κοινωνική τιμή άνθρακα ύψους 39 δολαρίων ανά τόνο, το κόστος των επιπλέον αυτών εκπομπών υπολογίζεται μεταξύ 50,7 και 66,3 δισ. δολαρίων, ποσό σαφώς μικρότερο από τα εισοδήματα που θα προκύψουν από την ετήσια αύξηση 0,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν ουσιαστικά την ανάγκη ευθυγράμμισης των ενεργειακών πολιτικών με τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κυβερνήσεις και οι φορείς χάραξης πολιτικής καλούνται να προσαρμόσουν τα σχέδια ενεργειακής υποδομής και βιωσιμότητας, ώστε να στηρίξουν την τεχνολογική επανάσταση χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Πάντως, ανεξάρτητοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις, οικονομικές και περιβαλλοντικές, θα εξαρτηθούν τελικά σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Αν η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας ή πιο βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των συνολικών εκπομπών.

Πηγή: newmoney.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter