Ο Επικεφαλής Επιστήμονας στο Cyprus Diaspora Forum

 

 

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Σκουρίδης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την εναρκτήρια τελετή του Cyprus Diaspora Forum 2025, μετά την επίσημη ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αξιότιμης κας Αννίτας Δημητρίου.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας απηύθυνε επίσης δύο ουσιαστικές κεντρικές ομιλίες, συμμετέχοντας σε δύο υψηλού επιπέδου συζητήσεις πάνελ με τίτλους: «Η Κύπρος ως στρατηγική γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Αραβικού Κόλπου» και «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Η Εμπορική Αξιοποίηση της Καινοτομίας στην Κύπρο». Οι παρεμβάσεις του ανέδειξαν τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως ανερχόμενου περιφερειακού κόμβου στον τομέα της καινοτομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνοποίησης του κυπριακού οικοσυστήματος και την αξιοποίηση του παγκόσμιου δικτύου της διασποράς ως καταλύτη για τη διασύνδεση της επιστημονικής αριστείας με την αγορά. Όπως επεσήμανε, η προσέγγιση αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη θέση της Κύπρου ως γέφυρα τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η συμμετοχή του Επικεφαλής Επιστήμονα, καθώς και η ενεργός στήριξη του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας στο Cyprus Diaspora Forum, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος ενισχύει σταθερά τη διεθνή της παρουσία στον τομέα της καινοτομίας, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με μερικά από τα πλέον προηγμένα οικοσυστήματα τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Ινδία.

Υπό την ηγεσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νικόδημου Δαμιανού, και στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής «Όραμα 2035», που στοχεύει στην ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό κόμβο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση διακρατικών συνεργασιών. Αυτές εντάσσονται στη συγκεκριμένη στρατηγική και περιλαμβάνουν το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα από τον Υφυπουργό. Το Μνημόνιο θέτει τις βάσεις για κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου οικοσυστήματος ΤΝ στις δύο χώρες. Παράλληλα, η Κύπρος εφαρμόζει την εθνική στρατηγική της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού και βιώσιμου οικοσυστήματος υψηλών λύσεων τεχνολογίας.

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, ο Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, και ο Στέφανος Νικολάου, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Consultics.

Στη δεύτερη κεντρική του ομιλία, με τίτλο «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Η εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας στην Κύπρο», ο Επικεφαλής Επιστήμονας ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική πρόοδο και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της στήριξης του startup οικοσυστήματος, ως βασικού μηχανισμού για τη μετατροπή καινοτόμων ιδεών και επιστημονικών αποτελεσμάτων σε επιχειρηματικές λύσεις με απτό αντίκτυπο στην αγορά. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία κρίνεται στην ικανότητά μας να μετατρέπουμε την τεχνολογική καινοτομία σε επιχειρηματική αξία στην Κύπρο».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για μια «διγλωσσική» προσέγγιση που συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την επιχειρηματική λογική και ανέδειξε τη σημασία της μετάβασης από τη βασική στην εφαρμοσμένη έρευνα, ως έναν κρίσιμο παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, η πραγματική επιτυχία του ερευνητικού και καινοτομικού οικοσυστήματος της Κύπρου κρίνεται από την ικανότητά του να μετατρέπει την επιστημονική γνώση και τα ερευνητικά αποτελέσματα σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκουν εφαρμογή στην αγορά. «Η καινοτομία αποκτά αξία όταν γίνεται λύση που πωλείται, χρησιμοποιείται και ενισχύει την οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου, Επικεφαλής Καινοτομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης του Pascal International Education, ο Γιώργος Χρίστου από το Center for Game Studies του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο Πέτρος Κκολάς, Σύμβουλος Μηχανικός με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας τιμήθηκε με το Βραβείο «Impact Award» στα CYDIA Awards 2025, μία ετήσια εκδήλωση που αναγνωρίζει τις επιτεύξεις των μελών της Κυπριακής Διασποράς σε διάφορους τομείς. Στην ομιλία του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στην επίτευξη των εθνικών στόχων. Επεσήμανε ότι «κανένα όραμα δεν μπορεί να οικοδομηθεί από έναν άνδρα ή μια γυναίκα μόνο. Εκ μέρους του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νικόδημου Δαμιανού, και ολόκληρης της Κυβέρνησης, η δημιουργία του οράματος που επιθυμούμε για την Κύπρο μέσω του Vision 2035 είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται όλους μας — είναι πραγματικά μια συλλογική προσπάθεια».

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας πρόσθεσε επίσης: «Ο αντίκτυπος της επιτυχίας ενός στόχου δεν είναι το έργο ενός ατόμου. Είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στην οικογένειά μου, την ομάδα μου, στο ΙδΕΚ, και σε όλους εσάς που δουλέψατε ακούραστα».

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter