Εαρινή Οικονομική Πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο
Συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης το 2025 και το 2026 λόγω της εγχώριας ζήτησης, και υγιείς εξαγωγές υπηρεσιών παρά την κατάσταση διεθνώς, με το ρίσκο έμμεσων επιπτώσεων ωστόσο να παραμένει, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο στις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, και οι οποίες προβλέπουν μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης πανευρωπαϊκά, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλούν οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Η κυπριακή οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,0% το 2025 και 2,5% το 2026, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία. Οι εξαγωγές υπηρεσιών διατηρούν τη θετική δυναμική τους, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας την Κύπρο ελκυστικό κόμβο εξωστρεφούς δραστηριότητας και επενδύσεων.
Η μείωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη διατήρηση δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ενισχύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και επιβεβαιώνει τη δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) εντός του 2025, εξέλιξη που συνιστά ιστορικό ορόσημο και κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στα πλέον αξιόπιστα και πειθαρχημένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανεργία καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δείγμα της θετικής ανταπόκρισης της αγοράς εργασίας στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποτέλεσμα της συνεπούς οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που ενισχύει την εμπιστοσύνη, προσελκύει επενδύσεις και διαμορφώνει σταθερές βάσεις για ένα βιώσιμο, εξωστρεφές και κοινωνικά δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης.
Η Κύπρος βαδίζει με σταθερότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Συνεχίζουμε με προσήλωση στην επίτευξη του στόχου για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση των εισοδημάτων, προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και οικοδόμηση μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας που δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτική για όλους τους πολίτες.