Σε ένα από τα πιο επιτυχημένα video σε προβολές στην ιστορία του TikTok έχει εξελιχθεί το clip με μια Αμερικανίδα που κρατά ένα «διάφανο κινητό» στο Σαν Φρανσίσκο.
Το video που έχει «σαρώσει» τις τελευταίες ημέρες σε προβολές στο TikTok μετράει ήδη περισσότερα από 53 εκατομμύρια προβολές.
Σε αυτό μια μια γυναίκα περιμένει σε μια ουρά και σκρολάρει στο κινητό της. Η σκηνή είναι γνώριμη, σχεδόν βαρετή, μέχρι τη στιγμή που κάποιος προσέχει τι κρατάει στο χέρι της. Μοιάζει με iPhone, αλλά είναι διάφανο. Τόσο διάφανο που θα ορκιζόσουν πως είναι φτιαγμένο από κρύσταλλο.
Το video έγινε αμέσως ανάρπαστο σε δημοσιεύσεις και σχόλια και το διαδίκτυο άρχισε να υποθέτει τι μπορεί να είναι αυτή η συσκευή.
Κάποιοι υπέθεσαν ότι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο της Nokia, «με τιμή που φτάνει τα 35.000 ευρώ!» Άλλοι υπέθεσαν ότι είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο επιχειρηματικού κολοσσού. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια.
Τι είναι το Methaphone;
Το λεγόμενο «διάφανο κινητό» είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι πλαστικού. Δημιουργία του Eric Antonow σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και μηχανικό grex, το αντικείμενο φέρει την ονομασία Methaphone και έχει πολύ συγκεκριμένη και απλή αποστολή. Το Methaphone θέλει να μας απαλλάξει από τον ψηφιακό εθισμό.
Η συσκευή θέλει να να αντικαταστήσει το αίσθημα του να κρατάς κινητό.
«Για 50 χρόνια, οι εθισμένοι στην ηρωίνη χρησιμοποιούν τη μεθαδόνη για να τους βοηθήσει να διακόψουν τον εθισμό τους. Τώρα, μπορείτε να μειώσετε την εξάρτησή σας από την κινητή συσκευή σας με το Methaphone» σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο Antonow.
Mετά το viral video η Cat, δημιουργός περιεχομένου τεχνολογίας και πρωταγωνίστρια του clip, προχώρησε σε δεύτερη ανάρτηση εξηγώντας τι ήταν αυτό που κρατούσε στα χέρια της και το αίνιγμα λύθηκε.
«Αυτό το μικρό ακρυλικό αντικείμενο μοιάζει με φυσικό αποτύπωμα μιας συλλογικής ανησυχίας που μοιραζόμαστε όλοι μας. Επιβεβαιώνει ότι οι συσκευές που φτιάχτηκαν για να μας φέρνουν πιο κοντά, στην πραγματικότητα μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο» είπε.
«Ένας φίλος μου είναι ο δημιουργός του Methaphone», εξήγησε η Cat. «Αν είμαστε τόσο εθισμένοι στα κινητά μας, μπορούμε άραγε να μειώσουμε αυτή την εξάρτηση δίνοντας σε κάποιον κάτι που μοιάζει με κινητό, χωρίς όμως την τεχνολογία που έχει αυτή η συσκευή; Κάτι που χωράει στην τσέπη, που είναι οικείο στην αφή, αλλά δεν κάνει τίποτα;».
Η φιλοσοφία πίσω από το Methaphone

Η ιδέα πίσω από το Methaphone είναι να σπάσει τις μηχανικές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει με το κινητό, χωρίς οθόνες, ειδοποιήσεις ή apps.
Πρόκειται για ένα ψυχολογικό πείραμα που μας καλεί να σταθούμε απέναντι στις συμπεριφορές μας και να τις παρατηρήσουμε, συνειδητά, χωρίς να είμαστε δέσμιοι της συνήθειας να βλέπουμε την οθόνη.
Όταν δεν έχουμε πρόσβαση στο κινητό αντιμετωπίζουν ως και συμπτώματα στέρησης, έχουν προεδιοποιήσει οι ψυχολόγοι.
«Κουβαλάμε τα τηλέφωνά μας παντού. Νιώθουμε παράξενα και άβολα όταν δεν τα αισθανόμαστε επάνω μας. Νιώθουμε ανησυχία, άγχος ότι μας λείπει κάτι. Το Methaphone μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις επιθυμίες και αυτά τα συμπτώματα στέρησης. Μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό στην πίσω τσέπη σας. Μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό στο χέρι σας» γράφουν οι εμπνευστές του.
«Το Methaphone μοιάζει με ένα απλό ακρυλικό πλακίδιο — και είναι ακριβώς αυτό. Αλλά είναι επίσης ένα υποκατάστατο, ένα τοτέμ και ένα άλλοθι. Είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την ελευθερία. Πάρτε το αντί για το τηλέφωνό σας. Αφήστε το να βρίσκεται στο σακάκι ή το τζιν σας. Αν είστε αγχωμένοι, τρίψτε την επιφάνεια με τον αντίχειρά σας. Όταν χρειάζεται να αποστρέψετε το βλέμμα σας, είναι εκεί για να το βγάλετε και να κοιτάξετε μέσα από αυτό» συνεχίζουν.
Το Methaphone κυκλοφορεί σε ακρυλικό με πράσινο περίγραμμα ενώ υπάρχουν πλάνα να κυκλοφορήσουν και άλλες, περιορισμένες εκδόσεις σε neon ροζ τον Ιούνιο.

«Απελευθερώστε το χέρι σας… και το μυαλό σας θα ακολουθήσει» λένε οι δημιουργοί του που υπόσχονται ότι σύντομα το Methaphone θα έχει εφαρμογές που ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει.
«Όλες είναι αναλογικές, οπότε μπορείτε απλά να πατήσετε την εφαρμογή και να μεταβείτε στο επιθυμητό αντικείμενο» σημειώνουν κρυπτικά.
ΠΟΥ: Εθισμός στα smartphones, μια υπόγεια απειλή
Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ρυθμίσεις για τις ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones, με παρόμοιο τρόπο όπως και τα προϊόντα καπνού, το αλκοόλ ή τον τζόγο, για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο των συσκευών και των λειτουργιών τους στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε η Natasha Azzopardi Muscat του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η προβληματική συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη, οι χώρες θα πρέπει να εμπνευστούν από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών.
Μέτρα που περιλαμβάνουν όρια ηλικίας, ελεγχόμενες τιμές, ακόμη και ζώνες απαγόρευσης, λειτούργησαν για τη ρύθμιση του καπνού, οπότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορεί να περιοριστεί η βλαβερή χρήση συσκευών όπως τα smartphones, δήλωσε η Azzopardi Muscat, διευθύντρια πολιτικών και συστημάτων υγείας χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης, στο POLITICO, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στο Γκαστάιν της Αυστρίας τον Οκτώβριο του 2024.
«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χώρους όπου ορισμένες ψηφιακές συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», είπε.
Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2024 διαπίστωσε ότι η προβληματική και «εθιστική» συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.
Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 δυσκολεύονται να ελέγξουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιώνουν αρνητικές συνέπειες.
Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τα αγόρια, με 13% έναντι 9%.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12% των εφήβων κινδυνεύει από προβληματικά παιχνίδια, με τα αγόρια να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια να παρουσιάσουν σημάδια προβληματικών παιχνιδιών.
«Ψηφιακή ντοπαμίνη»
Επιπλέον συχνά το άτομο που κάνει εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών ή/και του διαδικτύου, περισσότερο από άλλους, δεν ολοκληρώνει τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί, προκαλεί ατυχήματα που μερικές φορές είναι σοβαρά ή και θανατηφόρα, απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους και βιώνει συναισθήματα τρόμου, άγχους ή πανικού.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Pew Research Center, οι Αμερικανοί περνούν κατά μέσο όρο σχεδόν τρεισήμισι ώρες την ημέρα στα smartphone τους, ελέγχοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικά δίκτυα, παρακολουθώντας βίντεο και αποκτώντας πρόσβαση σε εφαρμογές ή στον Ιστό.
Ο ερευνητής Alonso-Fernandez έχει υπογραμμίσει ότι πάνω από όλα, το smartphone πυροδοτεί και διευκολύνει νέες μορφές εθισμού καθώς τόσο αυτά όσο και τα tablet είναι φορητές συσκευές που καθιστούν δυνατή την ικανοποίηση της «ανάγκης για δίκτυο» όποτε αυτή προκύπτει.
«Το μικρό μέγεθος το καθιστά ένα εργαλείο ικανό να ικανοποιεί τους καταναγκασμούς παντού και, εάν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι δυνατό, είναι εύκολο να προκύψει νομοφοβία, δηλαδή , ο φόβος να μην έχω κινητό τηλέφωνο ή να είσαι συνδεδεμένος. Σε αυτές τις περιπτώσεις πανικοβάλλεστε, αισθάνεστε ανησυχία και αυξάνετε το άγχος σας» σημειώνει.
Αν και υπάρχουν πολυάριθμα οφέλη που προσφέρει το διαδίκτυο και τα smartphone, παραδόξως, είναι και αυτά που μας κάνουν να εξαρτηθούμε από αυτά.
Σε άλλη μελάτη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, παρατηρήθηκε πώς η υπερβολική επικοινωνία έχει οδηγήσει στην αδυναμία επικοινωνίας με τον θύτη, ο οποίος μπορεί να υποφέρει από μοναξιά και κατάθλιψη. «Όταν προτιμάτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πραγματικούς ανθρώπους, όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε την ανάγκη να ελέγχετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προτιμάτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία, μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για ψηφιακό εθισμό» σημειώνει.
Ο εθισμός που δημιουργείται από το Διαδίκτυο και τις φορητές συσκευές αυξάνεται ακριβώς όπως αυτός των ναρκωτικών και του αλκοόλ γιατί ζούμε σε καιρούς που οι φορητές συσκευές και όλα όσα κουβαλούν είναι η προσωρινή ντοπαμίνη μας. ΠΗΓΗ: in.gr