Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας η τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου που αποφάσισε πρόσφατα η Βουλή
Επισημοποιήθηκε και τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Τρίτη η πρόσφατη απόφαση της Βουλής για επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο οι μητέρες μπορούν να διακόπτουν την εργασία τους για μία ώρα ημερησίως για λόγους θηλασμού ή αυξημένης φροντίδας του παιδιού τους, από εννέα σε δώδεκα μήνες μετά τον τοκετό ή από την έναρξη της άδειας μητρότητας σε περιπτώσεις υιοθεσίας.
Συγκεκριμένα η τροποποίηση του περί της Προστασίας της Μητρότητας Νόμου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 20 Μαΐου μετά την ομόφωνη έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής, στις 8 του μήνα, της πρότασης νόμου που κατέθεσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.
Όπως προκύπτει από εγκύκλιο που απέστειλε χθες προς τα μέλη του ΚΕΒΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, Αιμίλιος Μιχαήλ με την οποία δίνονται διευκρινίσεις η τροποποίηση «τυγχάνει εφαρμογής αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τροποποίησης (20/05/2025), δεν έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία τοκετού».
Στην εγκύκλιο εξηγείται η τροποποίηση και αναφέρεται πως με αυτή αυξάνεται από εννέα (9) μήνες στους δώδεκα (12) μήνες η περίοδος εντός της οποίας εργαζόμενη μητέρα έχει δικαίωμα να διακόπτει την εργασίας της για μία (1) ώρα ή να προσέρχεται στο χώρο εργασίας της αργότερα ή να αποχωρεί από αυτό νωρίτερα κατά μία (1) ώρα κάθε ημέρα για λόγους θηλασμού ή/και αυξημένης φροντίδας που απαιτείται για την ανατροφή του παιδιού.
- Η περίοδος αυτή αρχίζει από τον τοκετό ή από την ημέρα που αρχίζει η άδεια μητρότητας στην περίπτωση υιοθεσίας.
- Ο χρόνος της μίας (1) ώρας ημερήσιας διακοπής ή της βραδείας προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας.
Στη συνέχεια η εγκύκλιος του ΚΕΒΕ καταγράφει τις εξής διευκρινήσεις: Η τροποποίηση αναφορικά με την επέκταση των διευκολύνσεων της άδειας μητρότητας από εννέα (9) σε δώδεκα (12) μήνες τυγχάνει εφαρμογής αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τροποποίησης (20/05/2025), δεν έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία τοκετού.
Στις περιπτώσεις όπου μέχρι και τις 19/05/2025, έχει συμπληρωθεί η περίοδος των εννέα μηνών από τον τοκετό εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πρόνοια της προηγούμενης νομοθεσίας και κατ’ επέκταση η εργαζόμενη μητέρα δεν έχει το δικαίωμα της επέκτασης της περιόδου στους δώδεκα (12) μήνες. Πηγή: economytoday