Ασπίδα προστασίας στα ζώα θα προσφέρει το Πρωτόκολλο διερεύνησης παραπόνων και καταγγελιών, που υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη.
Πρόκειται για ένα Πρωτόκολλο που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ευημερία των ζώων, αφού θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία τους από περιπτώσεις παραμέλησης και κακοποίησης αλλά και στην τιμωρία όλων όσων ταλαιπωρούν με οποιονδήποτε τρόπο τα ζώα. Το Πρωτόκολλο, το οποίο τέθηκε σήμερα σε ισχύ, συντάχθηκε στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για την προστασία και ευημερία των ζώων, ενώ είχε τεθεί και από νωρίς ως προτεραιότητα να καθοριστούν οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται για τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης ή παραμέλησης ζώων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Αστυνομία Κύπρου προχώρησαν στη σύνταξη Πρωτοκόλλου διερεύνησης παραπόνων και καταγγελιών που υποβάλλονταν μέχρι σήμερα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία. Ουσιαστικά με το Πρωτόκολλο καταγράφονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης ή παραμέλησης ζώων, ενώ καταγράφεται και ο τρόπος συνεργασίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών για επίτευξη του ιδανικότερου χειρισμού τέτοιων υποθέσεων. Επιπλέον, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για αποτελεσματική και ομοιόμορφη διερεύνηση παραπόνων, καταγγελιών από τα διάφορα επαρχιακά γραφεία και σταθμούς.
Προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή τους Πρωτοκόλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, ανέφερε πως τα «θέματα της προστασίας και της ευημερίας των ζώων είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Ανάμεσα στις δράσεις, τις πολιτικές, τις νομοθεσίες που προωθούμε αυτή την περίοδο ήταν και η διαμόρφωση ενός Πρωτοκόλλου, μέσα από το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, με ένα ομοιόμορφο και αποτελεσματικό τρόπο, θα διερευνούν καταγγελίες για κακοποίηση ή παραμέληση ζώου. Η διαμόρφωση ενός τέτοιου πρωτοκόλλου ήταν και η απαίτηση των φιλοζωικών οργανώσεων», επεσήμανε ο κ. Καδής και πρόσθεσε: «σήμερα, λοιπόν, έχουμε τη χαρά μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνη να υπογράφουμε το Πρωτόκολλό το οποίο δημιουργήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Το Πρωτόκολλο προσδιορίζει ακριβώς, για πρώτη φορά, τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται στις περιπτώσεις τέτοιων καταγγελιών». Σημαντική πτυχή του Πρωτοκόλλου, ανέφερε ο κ. Καδής, είναι ότι προβλέπει ενημέρωση του πολίτη ο οποίος θα καταγγέλλει ένα τέτοιο περιστατικό, ως προς το αποτέλεσμα της διερεύνησης.
Εξήγγειλε, ακόμα, τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, μέσα από την οποία οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να επικοινωνούν και να καταγγέλλουν με αποτελεσματικό τρόπο τέτοιου είδους περιστατικά. «Σήμερα οι καταγγελίες γίνονται είτε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είτε στην Αστυνομία, ανάλογα με τη φύση του κάθε περιστατικού. Διαμορφώνουμε, λοιπόν, αυτή την περίοδο μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για τέτοιου είδους περιστατικά, την οποία θα έχει στη διάθεσή του ο κάθε πολίτης. Συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον επόμενο μήνα» δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός.
Αναφορικά με τις περιπτώσεις που θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν, αυτές αφορούν κάθε μορφή παραμέλησης ή κακοποίησης ζώου, όπως για παράδειγμα το μόνιμα δεμένο, το παρατημένο ζώο σε ταράτσες και μπαλκόνια, εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, ζώο που δεν έχει φαγητό και νερό ή ζώο που κακοποιείται από τον ιδιοκτήτη του. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα μπορεί να καταγγέλλεται το περιστατικό στις αρμόδιες υπηρεσίες και εκεί που θα κρίνεται ότι χρειάζεται, θα γίνεται άμεσα παρέμβαση με ένα κωδικοποιημένο τρόπο.
Σημαντικό βήμα
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, από την πλευρά της χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο ως ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων και γενικότερα της ευημερίας.
«Το Πρωτόκολλο καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές Κτηνιατρικές και Αστυνομία να προβαίνουν σε σχέση με καταγγελίες που έχουν ενώπιων τους για κακοποίηση ή κακή διαβίωση ζώων» δήλωσε η αρμόδια Υπουργός και σημείωσε πως αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεσμού, ο οποίος να μπορεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία των ζώων και την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν και κακομεταχειρίζονται τα ζώα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου προώθησε την πρόσφατη τροποποίηση του περί Αστυνομίας Ζώων 2004, η οποία προνοεί και τη σύσταση της αστυνομίας για τα ζώα.
«Με τη σύσταση και λειτουργία της αστυνομίας για τα ζώα επιτυγχάνεται και η εξειδίκευση στη διερεύνηση υποθέσεων, κατά παράβαση των διατάξεων του περί προστασίας και ευημερίας των ζώων και περί Σκύλων Νόμου παγκύπρια», είπε η κ. Γιολίτη.