Απάτες με ΓεΣΥ, κούριερ, ταχυδρομεία και δήθεν αστυνομία – Πού βρίσκουν τα στοιχεία μας οι επιτήδειοι και ποιες κινήσεις προτείνει η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η έξαρση ηλεκτρονικών απατών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες (και) στη χώρα μας δεν είναι τυχαία, όπως εξήγησε η Μαρία Πενταλιώτου, Ανακρίτρια του Κλάδου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΥΗΕ. Όπως ανέφερε, γνωστές απάτες «ανακυκλώνονται» συνεχώς και επανεμφανίζονται μόλις βρουν έδαφος, με βασικό στόχο την οικονομική εξαπάτηση των πολιτών.
Με φόντο τις γιορτές και την αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα, παρατηρείται ήδη σημαντική άνοδος στα περιστατικά. «Θέλουμε το κοινό να είναι υποψιασμένο, να μην εισέρχεται σε κακόβουλους συνδέσμους όπου παραπέμπουν αυτά τα μηνύματα, είτε emails είτε ακόμα και κλήσεις και μηνύματα που γίνονται από δήθεν αστυνομία μέσω διαφόρων εφαρμογών», τόνισε η κ. Πενταλιώτου, σημειώνοντας ότι ο σκοπός είναι πάντα η πρόσβαση σε προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία.
«Δεν είναι τρόπος επικοινωνίας με το κοινό αυτός»
Αναφερόμενη στο φαινόμενο ψεύτικων κλήσεων, ακόμη και μέσω Google Meet, που εμφανίζονται ως «Cyprus Police», η κ. Πενταλιώτου ξεκαθάρισε ότι τέτοια πρακτική δεν αποτελεί τρόπο επικοινωνίας της Αστυνομίας με τους πολίτες. «Εύκολα κάποιος μπορεί να το πιστοποιήσει με ένα απλό τηλέφωνο στην Αστυνομία ή με μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα», υπογράμμισε.
Οι απάτες των τελευταίων ημερών, όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε δήθεν κλήσεις από την Αστυνομία. Στο παιχνίδι μπαίνουν επίσης μηνύματα που υποτίθεται ότι αφορούν το ΓεΣΥ, εταιρείες κούριερ, ταχυδρομεία ή κουπόνια σε υπεραγορές και κωδικούς που… λήγουν. Όλα, όμως, είναι κατασκευασμένα για να κλέψουν στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών.
Δείγμα απάτης μέσω SMS
«Δεν είναι προσωποποιημένα – Πάνε παντού»
Απαντώντας στο πού βρίσκουν οι επιτήδειοι τα τηλέφωνα και τα emails των πολιτών, εξήγησε ότι όλα αυτά είναι εύκολο να συλλεχθούν από επισκέψεις σε διάφορες σελίδες. «Κάποιες από αυτές τις σελίδες δεν είναι σωστά ασφαλισμένες, με αποτέλεσμα επιτήδειοι να λαμβάνουν την επισκεψιμότητα και να στέλνονται μαζικά όλα αυτά τα μηνύματα. Δεν είναι προσωποποιημένα, δεν ξέρουν ότι στέλνουν σε εσάς ή σε εμένα προσωπικά», ανέφερε. Όλα γίνονται με αυτοματοποιημένα συστήματα και εργαλεία πληροφορικής, κάτι που επιτρέπει τη μαζική διασπορά μηνυμάτων.
«Οι κωδικοί μας είναι μόνο για εμάς»
Η κ. Πενταλιώτου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το ζήτημα της κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων. «Δεν δίνουμε ποτέ προσωπικά στοιχεία, κωδικούς πρόσβασης, ούτε στοιχεία που συνδέονται με πιστωτικά ιδρύματα». Τόνισε μάλιστα πως ούτε τραπεζικός υπάλληλος ούτε η ίδια η τράπεζα θα ζητήσει τέτοιους κωδικούς. «Οι κωδικοί μας είναι πάντοτε προσωπικοί. Δεν κοινοποιούμε κωδικούς σε καμία περίπτωση».
Κλείνοντας, κάλεσε το κοινό να χρησιμοποιεί πάντοτε δικλείδες ασφαλείας, να επιβεβαιώνει ύποπτα μηνύματα πριν προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή ή κοινοποίηση και να διασταυρώνει οτιδήποτε «μας κινεί την υποψία ότι δεν είναι πραγματικό». πηγή: sigmalive




![Εποχική γρίπη: Για πόσες μέρες μπορώ να τη μεταδώσω σε άλλους – Οι διαφορές με το κοινό κρυολόγημα [πίνακας]](https://incynews.com/wp-content/uploads/2025/11/cold-flu-238x178.webp)





![Εποχική γρίπη: Για πόσες μέρες μπορώ να τη μεταδώσω σε άλλους – Οι διαφορές με το κοινό κρυολόγημα [πίνακας]](https://incynews.com/wp-content/uploads/2025/11/cold-flu-100x75.webp)
