Μετά τους ηλικιωμένους, στο στόχαστρο των επιστημόνων μπαίνουν και οι νέοι, οι οποίοι ίσως να μην διαθέτουν τα απαραίτητα επίπεδα… νοημοσύνης ώστε να ανταποκριθούν στην απαιτήσεις της οδήγησης ενός αυτοκινήτου.
Η συζήτηση για τις ικανότητες της νέας γενιάς φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο, μάλλον ανησυχητικό κεφάλαιο, αυτή τη φορά γύρω από την ικανότητά της να μάθει να οδηγεί.
Τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως προς τον συγκεκριμένο τομέα είναι αποκαλυπτικά, αφού στην Ισπανία, τα ποσοστά αποτυχίας των υποψήφιων οδηγών στις εξετάσεις έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ στη Γερμανία, σχεδόν ένας στους δύο νέους οδηγούς αποτυγχάνει να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, το 45% κόβεται στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων, ενώ το 37% αποτυγχάνει στο πρακτικό σκέλος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η πτώση δεν είναι τυχαία, αλλά αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη κοινωνική και γνωστική κρίση.
Σύμφωνα με ψυχολόγο από τη Γερμανία που μελέτησε το φαινόμενο, η κατάσταση οφείλεται σε αυτό που στην εν λόγω επιστήμη ονομάζεται «γνωσιακά ελλείμματα». Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα ευρήματα δείχνουν μια σαφή πτώση του μέσου δείκτη νοημοσύνης (IQ) των νέων, συνοδευόμενη από νοητική κόπωση, έλλειψη αυτοπειθαρχίας και αδυναμία συγκέντρωσης.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να ευθύνεται η γλώσσα ή η πολυπλοκότητα των ερωτήσεων», αφού οι εξετάσεις οδήγησης στη Γερμανία μπορούν να πραγματοποιηθούν σε 12 διαφορετικές γλώσσες, γεγονός που αποκλείει τα γλωσσικά εμπόδια ως πιθανή αιτία.
Ο ψυχολόγος εξήγησε επίσης ότι το θεωρητικό σκέλος των εξετάσεων είναι στην ουσία μια διαδικασία απομνημόνευσης και κατανόησης, παρόμοια με εκείνη του σχολείου. Παρόλα αυτά, ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν, γεγονός που αποκαλύπτει –όπως λέει– έλλειψη μελέτης, προσήλωσης και επιμονής.
Η αποτυχία αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος που παρατηρείται στη νέα γενιά, αφού τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες φαίνεται να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να επικεντρωθούν σε μια διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία και συνέπεια.
Τα στοιχεία που παραθέτει ο ειδικός είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το 25% των παιδιών που τελειώνουν το δημοτικό δεν μπορεί να γράψει και να διαβάσει σωστά, ενώ οι επιδόσεις των μαθητών σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, η φυσική και η κατανόηση κειμένου, έχουν υποχωρήσει αισθητά την τελευταία δεκαετία.
Για να «ισορροπήσουν» αυτή την πτώση, τα σχολεία, όπως επισημαίνει, χαμηλώνουν συνεχώς τα στάνταρ των εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι βαθμοί να είναι πολλές φορές πλασματικοί και οι μαθητές να περνούν τις τάξεις χωρίς πραγματική γνώση.
Η εικόνα αυτή, όπως λέει, μεταφέρεται αργότερα και στις εξετάσεις οδήγησης, όπου οι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατανόηση κανόνων, στη λήψη αποφάσεων και στην τήρηση διαδικασιών. Ο ψυχολόγος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια γενιά που έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον υπερβολικής τεχνολογικής εξάρτησης, με συνεχή ερεθίσματα, μικρή διάρκεια προσοχής και περιορισμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
Επισημαίνει, παρόλα αυτά, ότι η ευθύνη για το φαινόμενο αυτό δεν βαραίνει τα παιδιά, αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά, υποβαθμίζοντας τη διαδικασία μάθησης και αφήνοντας μεγάλα γνωστικά κενά.
Αυτά τα κενά, σύμφωνα με τον ψυχολόγο, μεταφέρονται αργότερα στην καθημερινότητα, οδηγώντας όχι μόνο σε μειωμένες επιδόσεις στις εξετάσεις οδήγησης, αλλά και σε χαμηλότερη ικανότητα λήψης αποφάσεων και διαχείρισης κινδύνου στον δρόμο, άλλα και γενικότερα. πηγή: iefemerida


![Εποχική γρίπη: Για πόσες μέρες μπορώ να τη μεταδώσω σε άλλους – Οι διαφορές με το κοινό κρυολόγημα [πίνακας]](https://incynews.com/wp-content/uploads/2025/11/cold-flu-238x178.webp)






![Εποχική γρίπη: Για πόσες μέρες μπορώ να τη μεταδώσω σε άλλους – Οι διαφορές με το κοινό κρυολόγημα [πίνακας]](https://incynews.com/wp-content/uploads/2025/11/cold-flu-100x75.webp)

