Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις ετήσιες αποδοχές των υπουργών και άλλων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός.
Ήδη ο πρωθυπουργός της χώρας, Λόρενς Γουόνγκ, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος πολιτικός ηγέτης στον κόσμο.
Σύμφωνα με το BBC, ο Γουόνγκ θα δει το ετήσιο πακέτο αποδοχών του να αυξάνεται κατά 1,4 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης (1,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ο ίδιος δήλωσε ότι θα διαθέσει την αύξηση σε φιλανθρωπικούς σκοπούς τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αύξηση είναι απαραίτητη για την προσέλκυση ικανότερων στελεχών. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η καταβολή υψηλών μισθών στους υπουργούς αποτρέπει τη διαφθορά.
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηγέτες
Ακόμα και χωρίς την αύξηση, ο Γουόνγκ εξακολουθεί να βρίσκεται με μεγάλη διαφορά στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων ηγετών. Επί του παρόντος, λαμβάνει ετήσιο μισθό 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης και πλέον οι αποδοχές του θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 60%, φτάνοντας τα 3,6 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης (2,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Ακολουθούν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, με περίπου 719.000 δολάρια ετησίως, και ο πρόεδρος της Ελβετίας, Γκι Παρμελέν, με 606.000 δολάρια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λαμβάνει 400.000 δολάρια ετησίως, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Άντι Μπέρναμ, περίπου 230.000 δολάρια.
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη
Οι υψηλές αποδοχές των υπουργών προκαλούν, ωστόσο, αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη, όπου η εργασιακή ασφάλεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελούν σημαντικές ανησυχίες.
Την Τρίτη, ο Γουόνγκ αναγνώρισε ότι οι μισθοί των υπουργών στη Σιγκαπούρη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς είναι κατά πολύ υψηλότεροι από όσα κερδίζει η πλειονότητα των πολιτών. Σημειώνεται ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στη χώρα ανέρχεται σε 5.775 δολάρια Σιγκαπούρης.

Με το νέο σύστημα, το βασικό πακέτο αποδοχών των υπουργών αυξάνεται από περίπου 1,1 εκατ. σε 1,2 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης ετησίως. Ο Γουόνγκ εκτιμά ότι οι περισσότεροι υπουργοί θα λάβουν ακόμα περισσότερα -περίπου 1,35 εκατ.- μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, καθώς οι αποδοχές τους συνδέονται εν μέρει με την επίτευξη στόχων.
Το ζήτημα των υψηλών μισθών αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο έντονης κριτικής για το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δράσης (PAP). Στις εκλογές του 2011, το κόμμα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων εδώ και δεκαετίες, εν μέρει λόγω της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων για τις αποδοχές των υπουργών και τις μεταναστευτικές πολιτικές. Την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των υπουργών.
Η κυβέρνηση επικαλείται εδώ και χρόνια τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς στη Σιγκαπούρη ως ένδειξη ότι το σύστημα υψηλών αποδοχών λειτουργεί, υποστηρίζοντας ότι μειώνει τον πειρασμό των υπουργών να δεχθούν δωροδοκίες.
Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα εξακολουθεί να ενοχλεί τους πολίτες. Την Τρίτη, πολλοί επέκριναν διαδικτυακά την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «εκτός πραγματικότητας» την αύξηση και επικαλούμενοι τις ανησυχίες για απολύσεις, τις δυσκολίες των νέων πτυχιούχων να βρουν εργασία και τον πληθωρισμό.
Οι απολύσεις στη Σιγκαπούρη έφτασαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών το προηγούμενο τρίμηνο. Υπήρξαν, πάντως, και πολίτες που υποστήριξαν την απόφαση, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητη για να βρίσκονται «οι καλύτεροι των καλύτερων» στη διακυβέρνηση της χώρας. Πηγή: iefimerida, φωτο: © AP Photo/Gregorio Borgia









