Εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη του κινδύνου πνιγμονής σε μικρά παιδιά: «Τι δεν είδες, ενώ έβλεπες;»

28092026_YpKatanalotigovΈνα μικρό αντικείμενο, ένα παιχνίδι με ένα αποσπώμενο μέρος, μια μπαταρία, ένας μαγνήτης ή ακόμη και ένα τρόφιμο μπορεί να κρύβει έναν σοβαρό κίνδυνο για ένα μικρό παιδί.

Με το μήνυμα «Τι δεν είδες, ενώ έβλεπες;», η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών υλοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του κινδύνου πνιγμονής σε μικρά παιδιά, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά εξερευνούν συχνά το περιβάλλον τους με το στόμα, ενώ η ικανότητα μάσησης και κατάποσης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Για τον λόγο αυτό, μικρά αντικείμενα, εξαρτήματα παιχνιδιών και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται στην αναγνώριση και πρόληψη των κινδύνων, καθώς και στη σημασία της ενεργούς επίβλεψης των μικρών παιδιών. Στόχος είναι η ενημέρωση γονέων, φροντιστών και παιδαγωγών, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν ετοιμαστεί τρία σύντομα ενημερωτικά βίντεο, τα οποία είναι διαθέσιμα στο επίσημο κανάλι της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο YouTube. Σχετική ενημέρωση παρέχεται επίσης στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, η εκστρατεία θα προβληθεί μέσω ηλεκτρονικών μέσων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων, φροντιστών και του ευρύτερου κοινού.

Η πρόληψη ξεκινά από την καθημερινή μας προσοχή: Ελέγχουμε – Απομακρύνουμε – Επιβλέπουμε. Γιατί αυτό που δεν προσέξαμε μπορεί να γίνει επικίνδυνο για ένα μικρό παιδί.