Σε άμεση έκτιση της ποινής φυλάκισης δύο μηνών οδηγείται καταδικασθείς για παράνομη θανάτωση ζώου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Εφετείου, το οποίο έκανε δεκτή την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα και ακύρωσε την αναστολή της ποινής που είχε αποφασίσει το πρωτόδικο Δικαστήριο.
Η απόφαση εκδόθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2026 και στέλνει σαφές μήνυμα για τη σοβαρότητα των αδικημάτων που αφορούν την προστασία και την ευημερία των ζώων.
Ο καταδικασθείς είχε παραδεχθεί την ενοχή του για παράνομη θανάτωση ζώου, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Παρά το γεγονός ότι είχε λευκό ποινικό μητρώο και ήταν πολύτεκνος, το Εφετείο έκρινε ότι οι προσωπικές του συνθήκες δεν αποτελούσαν επαρκή λόγο για αναστολή της ποινής.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση υποστηρίζοντας ότι η αναστολή ήταν αδικαιολόγητη και ότι απαιτούνταν ουσιαστική τιμωρία για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα.
Το Εφετείο διατήρησε την ποινή των δύο μηνών, την οποία χαρακτήρισε ενδεχομένως επιεική, αλλά αποδέχθηκε την έφεση ως προς την αναστολή της εκτέλεσής της, διατάσσοντας την άμεση φυλάκιση του καταδικασθέντος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε πέραν των τριών ετών από την πρωτόδικη καταδίκη, με το Εφετείο να υπογραμμίζει ότι η παρέλευση του χρόνου δεν αναιρεί την ανάγκη τιμωρίας τέτοιων συμπεριφορών ούτε τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της ποινής.
Υπενθυμίζεται ότι το 2025 αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία για την προστασία και ευημερία των ζώων, με τη μέγιστη ποινή φυλάκισης για το συγκεκριμένο αδίκημα να αυξάνεται από τους 12 μήνες στα δύο χρόνια.
Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα χειρίστηκε η δημόσια κατήγορος Έλενα Κωνσταντίνου.











