Η μετάλλαξη Δέλτα, βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους γι’ αυτό και οι ειδικοί, απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.  Παράλληλα, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο και το ενδεχόμενο έλευσης ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας

Αν και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία αίρονται, ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιθετικότητα της νέας παραλλαγής του κορωναϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία.

Η μετάλλαξη Δέλτα, θεωρείται πιο μεταδοτική και καθίσταται η κυρίαρχη εκδοχή του κορωναϊού σε όλο τον κόσμο -και στην χώρα μας, όπου οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, ιδίως μετά την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

Στο στόχαστρό της, η παραλλαγή αυτή βάζει κυρίως, «άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα», όπως προειδοποιούν οι ειδικοί που σημειώνουν ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

Μπορεί σε αυτή τη φάση τα επιδημιολογικά δεδομένα να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, ωστόσο αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρξει τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο.

Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς «είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».

Περιμένοντας το 4ο κύμα

Η ανησυχία των ειδικών δεν επικεντρώνεται στην έλευση της παραλλαγής, αλλά στην εξάπλωσή της. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το ECDC, το στέλεχος αυτό θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη στο τέλος του Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα θα αποτελεί το 90% των συνολικών κρουσμάτων στην ΕΕ.

Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές πως το μόνο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο που υπάρχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίος αφενός εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα, αφετέρου σύμφωνα με νέα μελέτη του Cambridge δείχνει και πιο επικίνδυνο ιδίως μέσα στα νοσοκομεία, είναι ο πλήρης εμβολιασμός (και με τις δύο δόσεις).

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.

Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια

Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.

Μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για τα σκευάσματα των άλλων εταιρειών, ο Γιώργος Σουρβίνος, εξήγησε ότι οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες. Πηγή tanea

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter