Οι πολίτες της πλουσιότερης χώρας στην Ευρώπη διαθέτουν τρεις φορές μεγαλύτερο πλούτο από τον μέσο όρο της ΕΕ – Δείτε τη θέση της Ελλάδας

Τα νοικοκυριά της Δανίας είναι τα πλουσιότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Τα περιουσιακά assets του μέσου νοικοκυριού στη Δανία υπολογίστηκαν σε 1,8 εκατ. δανέζικες κορόνες (240.000 ευρώ). Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς τη χώρας, κατά τη διάρκεια συλλογής δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το παράδοξο είναι ότι τα ίδια στοιχεία ανέδειξαν τους Δανούς ως τους Ευρωπαίους με τα υψηλότερα υψηλότερα χρέη, τα οποία υπολογίζονται σε 75.000 ευρώ, μία θέση κάτω από το Λουξεμβούργο, όπου τα χρέη των πολιτών ανά νοικοκυριό έφταναν τα 88.000 ευρώ.

Ωστόσο, η Danmarks Nationalbank υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των Δανών είναι σε τράπεζες και ενυπόθηκο.

«Έτσι, το χρέος των Δανών αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αξία του ακινήτου, η οποία δεν συγκαταλέγεται στα συνολικά assets ενός νοικοκυριού», εξηγεί η κεντρική τράπεζα.

Συνολικά, ο οικονομικός πλούτος ενός μέσου Δανού μεταφράζεται σε 1.32 εκατ. δανέζικες κορόνες (1.7 εκατ. ευρώ), σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται στα 60.000 ευρώ. Βέβαια, η κεντρική τράπεζα της Δανίας τόνισε, πώς παρότι τα ποσά αυτά είναι υψηλά συγκρινόμενα με τον μέσο όρο, η κατάσταση διαφέρει από το ένα νοικοκυριό στο άλλο.

Για παράδειγμα, οι Δανοί με τα μεγαλύτερα εισοδήματα τείνουν να έχουν τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία αλλά και ανάλογα χρέη, ενώ οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες συντάξεις.

Επίσης, η ανάλυση της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι ο πλούτος των Δανών είχε αυξηθεί ακόμη περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στις 24.000 δανέζικες κορόνες κατά μέσο όρο ανά άτομο.

Μετά τη Δανία, ακολουθεί η Σουηδία και στην τρίτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο.

Την τελευταία θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει η Ρουμανία, της οποίας τα νοικοκυριά είναι φτωχότερα κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. Πηγή:newmoney.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter