Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε θετική αξιολόγηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση από την ΕΕ συνολικού ποσού 1,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου. Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσει η Κύπρος να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19.

Ο μηχανισμός RRF βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU που θα διαθέσει έως και 800 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το σχέδιο της Κύπρου εντάσσεται στον άνευ προηγουμένου συντονισμένο τρόπο με τον οποίο απαντά η ΕΕ στην κρίση της COVID-19, με στόχο να αντιμετωπίσει τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις ενστερνιζόμενη την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα και τη συνοχή της ενιαίας αγοράς.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Κύπρου με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό RRF. Στην ανάλυση της Επιτροπής εξετάστηκε ειδικότερα κατά πόσο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου της Κύπρου στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητά της.

Διασφάλιση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Κύπρου

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, διαπιστώνεται ότι το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 41 % της συνολικής χρηματοδότησης του σχεδίου σε μέτρα που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, την ελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτίρια και την επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ευρύ φάσμα επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που στοχεύουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις («ΜΚΟ»). Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις σχετικά με τη μαζική ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, καθώς και το έργο EuroAsia Interconnector (ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός), το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, διαπιστώνεται ότι το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 23 % της συνολικής χρηματοδότησης του σχεδίου σε μέτρα που στηρίζουν τη ψηφιακή μετάβαση. Τα μέτρα που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο το σχέδιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, μέσω μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της κάλυψης με ευρυζωνικές συνδέσεις πολύ υψηλής χωρητικότητας. Προωθεί την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες με την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες. Περιλαμβάνει επίσης έργα που αναμένεται να προωθήσουν την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικαστικού συστήματος.

Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας της Κύπρου

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο της Κύπρου περιλαμβάνει εκτενή δέσμη αλληλοενισχυόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου ή σημαντικού υποσυνόλου των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων οι οποίες περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνονται στην Κύπρο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση των νέων. Προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Το σχέδιο στηρίζει επίσης την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα με την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, επενδύσεις σε κέντρα παιδικής μέριμνας συνοδευόμενες από εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχολική εκπαίδευση που προάγει ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά και συμμετοχή στην αγορά εργασίας πλήρους απασχόλησης των φροντιστών, κυρίως των γυναικών. Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και πολιτικής προστασίας μέσω μέτρων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού και στη δημιουργία ειδικών συστημάτων πληροφοριών, παράλληλα με την προώθηση των επενδύσεων στα συστήματα επικοινωνίας και στην ηλεκτρονική υγεία. Η δημιουργία ενός εθνικού οργανισμού προώθησης και η θέσπιση προγραμμάτων και μηχανισμών χρηματοδότησης αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα επιχορηγήσεων για έρευνα και καινοτομία, καθώς και η δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Το σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα που σχετίζονται με τα κληροδοτημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ειδικού σχεδίου δράσης, καθώς και μέσω μέτρων για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους αποδέκτες πιστώσεων και τους διαχειριστές πιστώσεων.

Το σχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου, η οποία συμβάλλει κατάλληλα και στους έξι πυλώνες που αναφέρονται στον κανονισμό RRF.

Στήριξη εμβληματικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών έργων

Το σχέδιο της Κύπρου προτείνει έργα και στους επτά εμβληματικούς ευρωπαϊκούς τομείς. Πρόκειται για ειδικά επενδυτικά έργα τα οποία αφορούν ζητήματα κοινά σε όλα τα κράτη μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και είναι απαραίτητοι για τη διπλή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Κύπρος πρότεινε να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε ΜΜΕ, δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 35 εκατ. ευρώ για την επέκταση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές.

Από την αξιολόγηση διαπιστώνεται επίσης ότι κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δεν βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό RRF.

Τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζει η Κύπρος θεωρούνται επαρκή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Το σχέδιο παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές θα προλαμβάνουν, θα εντοπίζουν και θα διορθώνουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, διαφθοράς και απάτης που σχετίζονται με τη χρήση των κονδυλίων.

Πώς αξιολόγησε η Επιτροπή το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου;

Η Επιτροπή αξιολογεί τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας βάσει έντεκα κριτηρίων που ορίζονται στον ίδιο τον κανονισμό. Με βάση τα 11 κριτήρια, απαιτείται αξιολόγηση του κατά πόσον:

  • τα μέτρα έχουν διαρκή αντίκτυπο·
  • τα μέτρα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, ή σημαντικό υποσύνολο των προκλήσεων, που εντοπίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις·
  • τα ορόσημα και οι στόχοι που χρησιμεύουν για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις είναι σαφή και ρεαλιστικά·
  • τα σχέδια καλύπτουν τον στόχο του 37 % για τις δαπάνες για το κλίμα και τον στόχο του 20 % για τις ψηφιακές δαπάνες·
  • τα σχέδια τηρούν την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης·
  • τα σχέδια παρέχουν κατάλληλο μηχανισμό λογιστικών και λοιπών ελέγχων και καθορίζουν το βάσιμο των πληροφοριών για τον υπολογισμό του κόστους.

Η Επιτροπή συνόψισε την αξιολόγησή της στην πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου. Το συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής παρέχει λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά με την αξιολόγηση.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου στηρίζει αποτελεσματικά την πράσινη μετάβαση;

Η συμβολή του κυπριακού σχεδίου στην πράσινη μετάβαση ανέρχεται στο 41 % των συνολικών πιστώσεών του, ήτοι του 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 37 % που απαιτεί ο κανονισμός RRF.

Εδώ περιλαμβάνονται ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης. Το μέτρο με τη μεγαλύτερη συμβολή στον στόχο για το κλίμα είναι το έργο «EuroAsia Interconnector», το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να συνδέσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με το δίκτυο της Ελλάδας στην Κρήτη. Υπάρχουν επίσης μέτρα που επιδιώκουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες προκλήσεις στον τομέα των μεταφορών και να βελτιώσουν τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων. Για τη βιοποικιλότητα, η Κύπρος προτείνει ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από κινδύνους και στη βελτίωση του επιπέδου αποτελεσματικότητας όσον αφορά τους μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου συμβάλλει αποτελεσματικά στην ψηφιακή μετάβαση;

Η συμβολή του κυπριακού σχεδίου στην ψηφιακή μετάβαση αντιπροσωπεύει το 23 % των συνολικών πιστώσεών του, ήτοι του 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 20 % που απαιτεί ο κανονισμός RRF.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, με μέτρα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση κάλυψης με ευρυζωνική σύνδεση πολύ υψηλής χωρητικότητας και υποβρύχιο καλώδιο προς την Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας. Προωθεί περαιτέρω την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες, ενισχύοντας τις ψηφιακές υποδομές και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, αλλά και επενδύοντας σε προγράμματα κατάρτισης ψηφιακών δεξιοτήτων για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΤΠΕ του Γενικού Συστήματος Υγείας και την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, το κυπριακό σχέδιο καθιστά δυνατή τη μετάβαση στην ψηφιακή υγεία. Περιλαμβάνει επίσης ψηφιακά έργα που αναμένεται να προωθήσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να οδηγήσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό των δικαστηρίων.  

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελεί ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου;

Το κυπριακό σχέδιο συνιστά ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου, συμβάλλοντας κατάλληλα και στους έξι πυλώνες που αναφέρονται στον κανονισμό RRF.

Η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί με μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των εταιρειών στη χρηματοδότηση, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στήριξη ενός καθαρότερου ενεργειακού μείγματος και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα της οικονομίας με τρόπο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα, μια συνιστώσα που αφορά τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα, στη βελτίωση της λειτουργίας του πλαισίου αφερεγγυότητας και στην αποτροπή του υψηλού ιδιωτικού χρέους, σε συνδυασμό με ένα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Το σχέδιο συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τη διαφοροποίησή της μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής, της ελαφράς βιομηχανίας, του βιώσιμου τουρισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Προβλέπει τη μεταρρύθμιση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού και των προγραμμάτων σπουδών των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη δημιουργία σύγχρονων σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς για τη μελλοντική αγορά εργασίας και την διττή -ψηφιακή και πράσινη- μετάβαση. Το σχέδιο στηρίζει επίσης την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, επεκτείνοντας την δωρεάν υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών, επενδύοντας σε κέντρα παιδικής μέριμνας, παράλληλα με ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχολική εκπαίδευση που θα προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας πλήρους απασχόλησης των φροντιστών, ιδίως των γυναικών.

Το σχέδιο υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή με μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης των νέων, με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, με παροχή καθοδήγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού σε νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, καθώς και με πρόγραμμα παροχής κινήτρων στους εργοδότες ώστε να προσλαμβάνουν νέους. Ενισχύει την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και σε δομές κατ’ οίκον φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας για τα άτομα που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας. Το σχέδιο στηρίζει την υγεία και την κοινωνική ανθεκτικότητα με μέτρα που διευρύνουν τις ικανότητες και την αποδοτικότητα των νοσοκομείων και με την παροχή ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες.

Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η Κύπρος ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε σημαντικό μέρος των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν για την Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου;

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σχέδιο της Κύπρου περιλαμβάνει εκτενές σύνολο αμοιβαία ενισχυόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του συνόλου ή σημαντικού υποσυνόλου των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων οι οποίες περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απευθύνθηκαν στην Κύπρο.

Η καθιέρωση παρακράτησης φόρου για τις εξερχόμενες πληρωμές μερισμάτων, δικαιωμάτων και τόκων, ιδίως σε περιοχές δικαιοδοσίας με χαμηλή φορολογία, αναμένεται να αντιμετωπίσει χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος της Κύπρου που διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, ιδίως από πολυεθνικές. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς η οποία αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στην πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διόρθωση παρατυπιών στη χρήση δημόσιων πόρων.

Η δημιουργία εθνικού συστήματος παρακολούθησης των αποφοίτων και η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού, των μη τεχνικών δεξιοτήτων και των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, παράλληλα με διάφορα προγράμματα κατάρτισης για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα και τη συνάφεια της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας.

Το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης αναμένεται να βελτιωθεί με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων, με την εφαρμογή εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων, με την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών και με την κατασκευή δύο πρότυπων τεχνικών σχολών για την περαιτέρω ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η έγκριση εθνικής στρατηγικής και σχεδίου δράσης και των σχετικών επενδύσεων αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα και να καταστήσουν πιο προσιτή οικονομικά την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα, την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και πολιτικής προστασίας, με μέτρα που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και στη δημιουργία ειδικών συστημάτων πληροφοριών, παράλληλα με την προώθηση των επενδύσεων σε συστήματα επικοινωνίας και στην ηλεκτρονική υγεία.

Η σύσταση μιας εθνικής υπηρεσίας προώθησης και η θέσπιση προγραμμάτων και καθεστώτων χρηματοδότησης αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα επιχορηγήσεων για έρευνα και καινοτομία, καθώς και η δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του παρελθόντος μέσω ειδικού σχεδίου δράσης, καθώς και μέσω μέτρων βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις πιστωτικές υπηρεσίες.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter