CIFA και Invest Cyprus συνεχίζουν τα ενημερωτικά εργαστήρια για σημαντικά θέματα που απασχολούν τα μέλη τους και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα

 

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν από τους ειδικούς του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, είχαν δεκάδες μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και το ευρύ κοινό. O CIFA, αισθανόμενος την ανάγκη για την έγκαιρη και ορθή υλοποίηση του Σχεδίου, καθώς και για πλήρη ενημέρωση των μελών του για τις πρακτικές πτυχές αλλά και την αποτελεσματικότητα του, διοργάνωσε το online εργαστήριο με θέμα «Ο δρόμος προς την Ανθεκτικότητα – Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο». Όπως πάντα, το εργαστήριο διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την στήριξη του Invest Cyprus.

Κύριο θέμα ήταν η παρουσίαση και η ανάλυση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, το οποίο ήδη εγκρίθηκε σε πρώτο στάδιο από την ΕΕ για να παρέχει άμεση οικονομική υποστήριξη στη χώρα μετά την κρίση του Covid-19. Το εν λόγω Σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την περίοδο 2021-2023, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2026. Στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις Ειδικές Συστάσεις της Χώρας για τα έτη 2019 και 2020 και στις εθνικές στρατηγικές, δίνοντας έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Τις απόψεις τους αλλά και τις πρακτικές πτυχές του Σχεδίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τεχνοκράτες και ειδικοί, εξηγώντας, πώς αυτό θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας μας σε έναν βιώσιμο δρόμο.

Συγκεκριμένα, ο Θεοδόσης Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) παρουσίασε τις βασικότερες πρόνοιες του Σχεδίου, σχολιάζοντας πως ένας από τους βασικούς στόχους είναι η προώθηση δομικών αλλαγών, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στις αποδοτικές επενδύσεις δημιουργώντας ταυτόχρονα και θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Πική, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Συντονισμού και Επικοινωνίας του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως ο αντίκτυπος του Σχεδίου θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς προβλέπεται να αντιστοιχεί με ανάπτυξη 16.5% του ΑΕΠ την επόμενη 20ετία.

Η Philippa Kelly, Director of Financial Services του ICAEW, έδωσε το δικό της αποτύπωμα από την πλευρά της και στάθηκε ιδιαίτερα στον καίριο ρόλο του χρηματοοικονομικού τομέα για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς θα επιβλέπει τις διαδικασίες και ρυθμίσεις που θα γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόσφατα διορισθέντας Πρόεδρος του Invest Cyprus, Γιάννης Μάτσης εξήγησε πως για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να ευημερήσει, χρειάζεται πρώτα να υπάρχουν οι κατάλληλες κρατικές υποδομές και σύγχρονες υπηρεσίες αλλά και ένα ενισχυμένο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης και ο Μάριος Ταννούσης, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, ευχαρίστησαν τόσο τους ομιλητές για τη σημαντική τους συμβολή και παρουσία στο εν λόγω εργαστήρι αλλά και τα μέλη και τους υπόλοιπους επαγγελματίες του κλάδου για τη συμμετοχή τους και πρόσθεσαν ότι οι δυο οργανισμοί θα συνεχίσουν να παρέχουν με τη σειρά τους συνεχή επιμόρφωση επί των καυτών θεμάτων τόσο του κλάδου όσο και της οικονομίας γενικότερα.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter