Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) δρομολογεί σήμερα μια νέα σύμπραξη καινοτομίας, με τη μορφή κοινότητας γνώσης και καινοτομίας, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των τομέων και των επιχειρήσεων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στην Ευρώπη. Η νέα σύμπραξη θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης των εν λόγω τομέων και θα απελευθερώσει αναξιοποίητες οικονομικές ευκαιρίες στους κλάδους της αρχιτεκτονικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σχεδίου, της μόδας, του κινηματογράφου, της μουσικής, των εκδόσεων, των τεχνών του θεάματος και των βιντεοπαιχνιδιών.
Οι κοινότητες γνώσης και καινοτομίας που συντονίζει το ΕΙΤ μπορούν να διαρκέσουν 15 έτη. Κονδύλια ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» είναι διαθέσιμα για δύο νέες κοινότητες γνώσης και καινοτομίας που θα δρομολογηθούν κατά την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης 2021-2027, με δυνατότητα μόχλευσης περισσότερων κεφαλαίων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Η πρώτη, η κοινότητα γνώσης και καινοτομίας, για τους τομείς και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, πρόκειται ήδη να γίνει πραγματικότητα.
Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Ο πολιτισμός είναι η ψυχή της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκοί κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας έχουν τη δύναμη να βελτιώνουν τη ζωή, να μετασχηματίζουν τις κοινότητες, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και να παράγουν δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλους τομείς, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα καταστεί η κινητήρια δύναμη της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Φιλοδοξία μας είναι πράγματι να θέσουμε τα θεμέλια για ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας βασισμένο στον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Αυτή η νέα σύμπραξη του ΕΙΤ θα συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας. Θα στηρίξει επίσης τη δημιουργικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα μετατρέψει τις δεξιότητες και τις γνώσεις σε καινοτομίες αιχμής.»
Η σημερινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της 9ης κοινότητας του ΕΙΤ, με τίτλο «Πολιτισμός και δημιουργικότητα», η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2022. Μέσω των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που δημοσίευσε, το ΕΙΤ καλεί όλους τους εταίρους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στους εν λόγω τομείς, δηλ. επιχειρήσεις, τριτοβάθμια εκπαίδευση, ερευνητικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, δήμους/κοινότητες και περιφέρειες, να παρουσιάσουν τα οράματα και τα σχέδιά τους για την προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 24 Μαρτίου 2022 και το ΕΙΤ θα φιλοξενήσει μια σειρά ενημερωτικών διαδικτυακών σεμιναρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να μάθουν περισσότερα σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Οι εταίροι που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2022.
Η νέα κοινότητα του ΕΙΤ με τίτλο «Πολιτισμός και δημιουργικότητα» θα εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς δημιουργούς του τομέα μέσω προγραμμάτων επιχειρηματικής εκπαίδευσης, θα τροφοδοτήσει τις πρωτοποριακές επιχειρήσεις του τομέα μέσω υπηρεσιών ίδρυσης και επιτάχυνσης επιχειρήσεων, και θα προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η νέα κοινότητα έχει επίσης ως στόχο να προωθήσει την ένταξη των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στις στρατηγικές περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Μέσω του επιχειρηματικού μοντέλου του, το οποίο καλύπτει το σύνολο της διαδρομής της καινοτομίας, από τον σπουδαστή έως τον επιχειρηματία, από την ιδέα έως το προϊόν και από το εργαστήριο έως την αγορά, το ΕΙΤ, από την ίδρυσή του το 2008, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 σπουδαστές, έχει εισαγάγει 1.400 προϊόντα στην αγορά και έχει στηρίξει 3.800 νέες επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν εξωτερικά κεφάλαια ύψους 3,9 δισ. ευρώ.
Το ΕΙΤ ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, βοηθώντας στην εξεύρεση λύσεων για παγκόσμιες προκλήσεις και καλλιεργώντας το επιχειρηματικό ταλέντο για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ είναι οργανισμός της ΕΕ και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές συμπράξεις, τις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας του ΕΙΤ, που απαρτίζονται από πρωτοπόρες εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, καθένα από τα οποία εργάζεται για την αντιμετώπιση μιας πιεστικής παγκόσμιας πρόκλησης, από την κλιματική αλλαγή έως την υγεία ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μαζί με τους πρωτοπόρους εταίρους της, η κοινότητα του ΕΙΤ προσφέρει:
- πτυχία και μαθήματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη που μετατρέπουν τους σπουδαστές σε επιχειρηματίες, όπως η κ. Dora Palfi του imagiLabs, η οποία παραδίδει μαθήματα προγραμματισμού σε νέες γυναίκες και κορίτσια, με την υποστήριξη του EIT Digital·
- υπηρεσίες ίδρυσης και επιτάχυνσης επιχειρήσεων που αναβαθμίζουν ιδέες και επιχειρήσεις στο επόμενο επίπεδο, όπως η Northvolt, που κατασκευάζει τις πιο οικολογικές μπαταρίες ιόντων λιθίου παγκοσμίως, με την υποστήριξη της EIT InnoEnergy·
- ερευνητικά έργα με γνώμονα την καινοτομία, τα οποία μετατρέπουν ιδέες σε προϊόντα που συνδέουν εταίρους, επενδυτές και εμπειρογνωσία, όπως το Diabeloop – D4Kids, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της διαχείρισης του παιδικού διαβήτη τύπου 1, με την υποστήριξη του EIT Health.
Το ΕΙΤ είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης, καθώς συγκεντρώνει περίπου 3.000 εταίρους από κορυφαίους επιχειρηματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όλης της Ευρώπης σε περισσότερους από 60 κόμβους καινοτομίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ΕΙΤ έχει ήδη δημιουργήσει 8 διαφορετικές κοινότητες γνώσης και καινοτομίας που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της υγείας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της μεταποίησης, της αστικής κινητικότητας και της κλιματικής καινοτομίας.