Τα προγράμματα εξασφάλισαν χρηματοδότηση από τις «Νησίδες Αριστείας»
Επτά ερευνητικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος «Νησίδες Αριστείας» («EXCELLENCE HUBS/0421») εξασφάλισαν χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα αξιολόγησης που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Το Πρόγραμμα «Νησίδες Αριστείας» στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής αριστείας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη βάση για την βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω χρηματοδότησης πρωτοποριακών ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς αιχμής και εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και άλλων προκλήσεων.
Τα ερευνητικά προγράμματα που υποβλήθηκαν από τους ερευνητές του ΙΚυ έλαβαν μερικές από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις αξιολογήσεις τους σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο. Ειδικότερα, το ερευνητικό πρόγραμμα «MetaMobility», το οποίο συντονίζεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), Δρα Ευθυμία Νικήτα, έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποβληθέντων προτάσεων και από τις τρεις θεματικές κατηγορίες του Προγράμματος («Επιστήμες Ζωής», «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» και «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες»).
Τα επτά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία κύριος συντονιστής είναι το Ινστιτούτο Κύπρου, ασχολούνται με σημαντικά και ποικίλα ερευνητικά θέματα και πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία τόσο για τους ερευνητές, όσο και για το Ινστιτούτο συνολικά. Παράλληλα το ΙΚυ, συμμετέχει και σε ένα όγδοο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει λάβει χρηματοδότηση από το ΙδΕΚ, διαμέσου της Διευθύντριας του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), Καθηγήτριας Κωνσταντίας Αλεξάνδρου, η οποία επίσης συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα των «Νησίδων Αριστείας» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), Δρα. Γιάννη Κουτσού.
Το τελευταίο αυτό επίτευγμα του Ινστιτούτου Κύπρου είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης των ερευνητών του ΙΚυ και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιτυχημένων αποτελεσμάτων εξασφάλισης χρηματοδότησης από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, φέρνοντας περαιτέρω διάκριση και αναγνώριση στον σημαίνοντα ρόλο του ΙΚυ ως Περιφερειακού Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας.
Τα ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Κύπρου που εξασφάλισαν χρηματοδότηση (σε αλφαβητική σειρά):
- «Controllable Droplet Transport in Heterogeneous Environments» (CoDeTHreE), συντονίζεται από τον Επίκουρο Καθηγητή του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), Δρα Νίκο Σάββα και επιδιώκει να ανακαλύψει τις συνέργειες μεταξύ εφαρμοσμένης μαθηματικής ανάλυσης, προσεγγίσεων μοντελοποίησης βάσει δεδομένων, και προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας για φαινόμενα υγροποίησης, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων και υπολογιστικών εργαλείων για την ενίσχυση της θεμελιώδους κατανόησης για τον έλεγχο της μεταφοράς σταγονιδίων.
- «DIGItizing GRAFfiti: Methodology Definition for the study of Cypriot Historic Graffiti» (DIGIGRAF), συντονίζεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), Δρα Sorin Hermon, και στοχεύει στην καθιέρωση καλών πρακτικών για την τεκμηρίωση, ανάλυση και μελέτη των ιστορικών γκράφιτι της Κύπρου, με την εφαρμογή νέων και καινοτόμων ψηφιακών και αναλυτικών τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα της τέχνης.
- «Mediterranean Island Life Modes: Foodwebs, Agricultural Practices and Social Complexity in Crete and Cyprus in the Bronze Age» (MEDIS–FOOD), συντονίζεται από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), Δρα Εύη Μαργαρίτη, και πρόκειται για ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζει στα δύο μεγαλύτερα νησιά της ανατολικής Μεσογείου, την Κρήτη και την Κύπρο. Το ερευνητικό πρόγραμμα εξετάζει την προέλευση των πολύπλοκων κοινωνιών της Εποχής του Χαλκού, αναλύοντας τις γεωργικές πρακτικές, την καλλιέργεια και τη χρήση γης, μαζί με την παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου, εκείνης της περιόδου.
- «Meta–analysis and agent–based modeling of human mobility in the Graeco–Roman world» (MetaMobility), συντονίζεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), Δρα Ευθυμία Νικήτα, και στόχο έχει την ανακάλυψη της φύσης και του αντίκτυπου της ανθρώπινης κινητικότητας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.
- «Nucleon structure at the precision frontier using lattice QCD with physical up, down, strange, and charm quarks» (NiceQuarks), συντονίζεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), Δρα. Γιάννη Κουτσού, και στοχεύει στην καθιέρωση ενός Δικτύου Αριστείας για τη μέτρηση των δομών των νουκλεονίων με μεγάλη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας της θεωρίας της Κβαντικής Χρωμοδυναμικής (QCD).
- «Quantum Computing for Lattice Gauge Theories» (QC4LGT), συντονίζεται από τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC), Δρα. Stefan Kühn, και στοχεύει στη δημιουργία ενός Δικτύου Αριστείας στον κβαντικό υπολογισμό, προκειμένου να μελετήσει θεωρίες μετρητών πλέγματος με θορυβώδες, ενδιάμεσης κλίμακας κβαντικό υλικό σε συνθήκες απρόσιτες με τις συμβατικές κλασικές αριθμητικές μεθόδους.
- «Transition Metal Optical Hydrogen Sensors: Enhancing performance through tailored nanostructuring» (TROPHY), συντονίζεται από τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C), Δρα. Ανδρέα Σουσάνη, με σκοπό την ανάπτυξη υψηλά επιλεκτικών και ευαίσθητων οπτικών αισθητήρων υδρογόνου που παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους διεργασίες, και που θα επιδείξουν πρωτοφανή ευαισθησία και εξαιρετικά χαμηλό όριο ανίχνευσης.