Αρχική VIRAL «Είναι εδώ η Άντζελα;»: Η συνθηματική ερώτηση που σώζει ζωές

«Είναι εδώ η Άντζελα;»: Η συνθηματική ερώτηση που σώζει ζωές

 


Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των Safer Sounds (μέρος του Safer Business Network), Greater London Authority, Met Police, City of London Police και αδειοδοτημένους χώρους σε όλη τη Βρετανία, που στόχο έχει να κάνει ασφαλέστερους τους χώρους εστίασης αλλά και όχι μόνο σε ολόκληρη την Αγγλία.

Η πρωτοβουλία «Ask for Angela» επεκτείνεται σε μπαρ, κλαμπ και άλλες αδειοδοτημένες επιχειρήσεις σε όλο το Λονδίνο. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ανασφαλείς, ευάλωτοι ή απειλούμενοι μπορούν να αναζητήσουν διακριτικά βοήθεια πλησιάζοντας το προσωπικό του χώρου και ζητώντας τους την «Angela».

Αυτή η φράση θα υποδεικνύει στο προσωπικό ότι χρειάζονται βοήθεια και ένα εκπαιδευμένο μέλος του προσωπικού θα αναζητήσει στη συνέχεια το πώς μπορεί να βοηθήσει. Αυτό μπορεί να γίνει βρίσκοντάς τους έναν δικό τους, καλώντας ένα ταξί ή καλώντας την ασφάλεια του χώρου ή/και την αστυνομία.

Οι χώροι που υποστηρίζουν το «Ask for Angela» έχουν λάβει εκπαίδευση τη Welfare And Vulnerability Engagement (WAVE). Έτσι δίνεται στο προσωπικό η δυνατότητα να βοηθάει πελάτες που μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση που τους καθιστά ευάλωτους ή ανασφαλείς.

Εκτός Λονδίνου μάλιστα χρησιμοποιείται ως κωδικός για βοήθεια από το 2016.

Ξεκίνησε στο Lincolnshire, και αφού κάποιος διέδωσε την ιδέα μέσω Twitter, κι άλλοι χώροι στη συνέχεια υιοθέτησαν την πρωτοβουλία.

Σύντομα κολλήθηκαν αφίσες σε δημόσιες τουαλέτες (ιδιαίτερα στις γυναικείες), εξηγώντας το «Ask For Angela».

Λειτουργεί όμως;

Σε μια δημοσκόπηση με πάνω από 2.000 άτομα που διενεργήθηκε μέσω του Catcalls Of London και κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο Metro.co.uk, οι άνθρωποι ανέφεραν ανώνυμα τους λόγους που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει το Ask For Angela.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το προσωπικό του κάθε μπαρ θα εκπαιδευτεί για αυτό ή θα ξέρει τι είναι. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης θα το χρησιμοποιούσαν. Είναι τόσο απασχολημένοι ούτως ή άλλως», ανέφερε κάποιος αναγνώστης.

«Το είδαμε μόνο ως πρόταση στο Διαδίκτυο, όχι σε χρήση ‘’στην άγρια ​​φύση’’ (εννοώντας το Λονδίνο)», πρόσθεσε ένας άλλος.

«Δεν ήμουν σίγουρος αν το μέρος στο οποίο βρισκόμουν το γνώριζε γιατί δεν γίνεται παντού», παραδέχτηκε ένας ακόμα.

Δοκιμάζοντας το «Ask For Angela»

Το Metro.co.uk, αποφάσισε να δοκιμάζει αυτή τη φράση για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων σε πολλούς χώρους στο Λονδίνο, αποδεικνύοντας πως όντως πολλά μαγαζιά και μέρη δεν γνώριζαν καν τη φράση.

Μάλιστα ο διευθυντής ενός εστιατορίου, ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση σε αυτό το θέμα και καθώς, οι εναλλαγές του προσωπικού είναι γρήγορες κάνουν πιο δύσκολη την εκπαίδευση. Αλλά είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί πως υπάρχει γνώση».

Οι επίσημες οδηγίες προς κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο, από την Safer Sounds και την Met Police είναι:

  • Θα πρέπει πρώτα και κύρια να μεταφερθείτε σε ένα ασφαλές μέρος.
  • Θα πρέπει να σας ρωτήσουν τι χρειάζεστε – είτε για να φύγετε από το χώρο με ασφάλεια είτε να ξαναβρεθείτε με έναν φίλο.
  • Εάν χρειάζεται, η ασφάλεια μπορεί να ζητήσει από το άτομο που προκαλεί το πρόβλημα να φύγει από τον χώρο.
  • Εάν χρειάζεται, μπορεί να κληθεί η αστυνομία.
  • Μόλις πείτε τη λέξη “Angela”, δεν θα πρέπει να μείνετε μόνοι μέχρι να σας βοηθήσουν.

Η Farah Benis του FFA Security Group, που παραδίδει την εκπαίδευση Ask For Angela λέει ότι “η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί «διακριτικά»”.

«Το άτομο που ζητά βοήθεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση και να του προσφέρονται επιλογές για να απελευθερωθεί από την κατάσταση έχοντας την ασφάλειά του στην πρώτη γραμμή». Πηγή savoirville.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

inCYnews