«Η πρόοδος ενός έθνους είναι αδιανόητη χωρίς την πρόοδο των γυναικών»

 

Η Δημοκρατία της Ινδίας γιορτάζει τον ρόλο των γυναικών ως ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας των πολιτών και αφιερώνει τον μήνα Μάρτιο σε γυναικείες προσωπικότητες, οι οποίες μέσα από τη δράση τους γίνονται πηγές έμπνευσης και ενδυνάμωσης.

Γυναίκες που μέσα από την πολυεπίπεδη δράση τους, αποδεικνύουν πως αν επικρατήσει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων μπορούν να αλλάξουν τη ροή πλεύσης, όχι μόνο της κοινότητας τους, αλλά ενός ολόκληρου έθνους.

Temsutula Imsong
Αλλάζοντας τις όχθες των ποταμών στο
Varanasi

Οι Ινδοί πολίτες συχνά εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τη χαλαρότητα από πλευράς των τοπικών Αρχών, στο θέμα της ρύπανσης. Όμως, η Temsutula Imsong, από τη Nagaland, έχοντας αντιληφθεί τις διαστάσεις του προβλήματος, πήρε την κατάσταση στα χέρια της, και αρχίζει να καθαρίζει ανιδιοτελώς σκαλοπάτια που οδηγούν στον ποταμό (ghats/μνημεία τελετών) Γάγγη στο Varanasi.

Η Temsutula, με την ολοκλήρωση των σπουδών της, ίδρυσε την εθελοντική οργάνωση Sakar Seva Samiti, με δεξί της χέρι την Darsika Shah. Οι εργασίες καθαρισμού άρχισαν το 2013 στο γκατ Shool Tankeshwar, και στη συνέχεια οι εργασίες επεκτάθηκαν στο γκατ Prabhu Ghat. Η δυσκολία του εγχειρήματος φάνηκε από την πρώτη κιόλας μέρα, λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων, αλλά και των κάτοικων της περιοχής που παρά τις προσπάθειες καθαρισμού, συνέχιζαν την απρόσκοπτη ρίψη σκουπιδιών και επιτίθονταν φραστικά στους εθελοντές. Ωστόσο, η Temsutula και η ομάδα της δεν τα παράτησαν, με αποτέλεσμα την αναγνώριση των προσπαθειών τους από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος την προσκάλεσε στο γραφείο του τον Ιούλιο του 2015.

Basanti Devi

Αποφασισμένη να σώσει τα δέντρα

Ο ποταμός Kosi στο Uttarakhand της Ινδίας αποτελεί πηγή βιοπορισμού για χιλιάδες ανθρώπους. Όμως λόγω των αυξανόμενων αναγκών, με την πάροδο του χρόνου και την υποχώρηση των υδάτων, τα δάση κατά μήκος του ποταμού κινδυνεύουν, ωστόσο η διάσωσή τους για την Basanti Devi, ήταν μη διαπραγματεύσιμη. Η Basanti, η οποία έχασε τον σύζυγό της σε ηλικία μόλις 12 ετών, μετακόμισε στο Laxmi Ashram, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της και ξεκίνησε την ενασχόληση της με το περιβάλλον. Η Basanti ασχολήθηκε επίσης με εκστρατείες από σπίτι σε σπίτι κατά του παιδικού γάμου.

Η είδηση για το περιβαλλοντικό πρόβλημα γύρω από τον ποταμό Kosi, εξαιτίας και της ραγδαίας μη ελεγχόμενης αποψίλωσης των δασών, κινητοποίησε την Basanti, η οποία έλαβε την πρωτοβουλία να δώσει μια νέα ζωή στα δάση κατά μήκος του ποταμού, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους συνανθρώπους της για τη σημασία του περιβάλλοντος. Έτσι, ξεκίνησε την προσπάθεια για την διάσωση των δασών, συνιστώντας σε όλους να σταματήσουν την απρόσκοπτη υλοτομία. Αργά αλλά σταθερά, οι προσπάθειές της άρχισαν να αποδίδουν καρπούς! Η Basanti Devi το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Nari Shakti Puraskar, ενώ το 2022 έλαβε το βραβείο Padma Shri για την συνεισφορά της.

Arifa Jaan
Αναζωογονώντας τον τομέα της χειροτεχνίας στο Κασμίρ

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στην περιοχή του Κασμίρ ζούσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την Arifa να έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να αναδείξει τις επιτυχίες των νεαρών γυναικών.

Το ταξίδι της ξεκίνησε από τα δρομάκια του Srinagar. Η Arifa Jaan αποφάσισε να ασχοληθεί με την χειροτεχνία πριν από 7 χρόνια, με στόχο να επαναφέρει στη ζωή την τέχνη της κλωστοϋφαντουργίας και της κατασκευής χαλιών από μαλλί Namda. Μετά την αποφοίτηση της από το Πανεπιστήμιο του Κασμίρ στον τομέα των Οικονομικών, άρχισε την εκπαίδευση της στην διαχείριση επιχειρήσεων χειροτεχνίας. Ωστόσο, η Arifa δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της, με αποτέλεσμα να εξερευνήσει τις νέες τάσεις που επικρατούσαν στην αγορά. Έτσι, δημιούργησε δικά της σχέδια, παρουσιάζοντας τα σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί. Η παρουσία των δημιουργιών της αποτέλεσε σημείο καμπής για την καριέρα της, καθώς έπεισε τους παραγωγούς να δημιουργήσουν με τη σειρά τους νέα σχέδια, αυξάνοντας παράλληλα τις ημερήσιες απολαβές τους από 175 Rs σε 450 Rs (ινδικά Ρούπια). Με αυτό τον τρόπο, η Arifa κατάφερε να επεκταθεί στην αμερικανική αγορά, και να αυξήσει την ζήτηση για χαλιά Namda στο εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter