Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε άλλα 289 εκατ. ευρώ σε επείγουσα μακροοικονομική συνδρομή για την Ουκρανία και ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία ως δημοσιονομική στήριξη υπό μορφή «σύμβασης για την οικοδόμηση του κράτους και της ανθεκτικότητας», με σκοπό να στηρίξει τις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης για ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαχείρισης μη στρατιωτικών κρίσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα, η εκταμίευση 300 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν το αρχικό μέρος της πρώτης δόσης των 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος επείγουσας μακροοικονομικής συνδρομής ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Ιανουαρίου 2022, παράλληλα με στήριξη ύψους 120 εκατ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων. Το έκτακτο πρόγραμμα μακροοικονομικής συνδρομής θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας εν μέσω της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας.
Το πρόγραμμα καταδεικνύει την αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Των πρώτων αυτών εκταμιεύσεων προηγήθηκε η ταχεία έγκριση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Τα υπόλοιπα κονδύλια (600 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευτούν εντός του έτους, σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν η ΕΕ και η Ουκρανία. Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος έκτακτης μακροοικονομικης συνδρομής, η Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόσθετο πρόγραμμα μακροοικονομικής συνδρομής για περαιτέρω μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας, το οποίο ανακοίνωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στα τέλη Ιανουαρίου. Η σύμβαση για την οικοδόμηση του κράτους και της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας που εγκρίθηκε σήμερα έχει στόχο να μετριάσει της επιπτώσεις των σημερινών και πιθανών μελλοντικών κρίσεων στην Ουκρανία. Προβλέπει στοχευμένα μέτρα πολιτικής που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση υφιστάμενων αδυναμιών λόγω κρίσεων που πλήττουν την κοινωνία στο σύνολό της ή συγκεκριμένες υποδομές ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφορών και ηλεκτρισμού και των συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών. Μέσω της δράσης θα ενισχυθεί η ετοιμότητα επαρκών μηχανισμών αντίδρασης σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης και της κοινωνίας. Η στήριξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις ευρείες και πρωτοφανείς δέσμες μέτρων που έλαβε η ΕΕ ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.