Λίγο πριν την κατάρρευση περισσότερες από 47.000
Περισσότερες από 47.000 επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά από ένα άλμα 25% στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «κρίσιμη» οικονομική δυσπραγία τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Αυτή η «προ των πυλών» κατάρρευση σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή τριμηνιαία περίοδο κατά την οποία η κρίσιμη οικονομική δυσπραγία αυξάνεται κατά 25%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “Red Flag” των ειδικών σε θέματα αφερεγγυότητας Begbies Traynor.
Οι τομείς των κατασκευών και των ακινήτων αντιπροσώπευαν το 30% του συνόλου των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια αυτή την κατάσταση. Στο μεταξύ, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κρίσιμη οικονομική δυσπραγία αυξήθηκε κατά 32,6% στον κατασκευαστικό κλάδο, κατά 41,3% στην υγεία και την εκπαίδευση, κατά ένα τέταρτο στις υπηρεσίες ακινήτων και ακίνητης περιουσίας και κατά 24% στις υπηρεσίες υποστήριξης.
Την ίδια στιγμή, 18 από τους 22 τομείς που καλύπτει η έκθεση κατέγραψαν διψήφια ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων των οποίων τα οικονομικά έχουν φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Julie Palmer, συνεργάτις της Begbies Traynor, δήλωσε ότι οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες δημιούργησαν μια «τέλεια καταιγίδα» για τις βρετανικές επιχειρήσεις.
«Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τις βρετανικές επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκε από υψηλά επιτόκια, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και αυξανόμενο και απρόβλεπτο κόστος εισροών, βλέπουμε τώρα αυτή την τέλεια καταιγίδα να επηρεάζει κάθε γωνιά της οικονομίας», δήλωσε η ίδια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια από 0,1% στο τέλος του 2021 σε 5,25% για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αυτό αύξησε σημαντικά το κόστος δανεισμού για τις βρετανικές επιχειρήσεις, εμποδίζοντας πολλές από αυτές να καλύψουν τις ρωγμές με φθηνό χρέος.
«Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με φαινομενικά λιγοστό χρέος κατά τη διάρκεια εκείνων των χαρισματικών ημερών, έρχονται τώρα να συμβιβαστούν με το πρόσθετο βάρος που θα έχει αυτό στα οικονομικά τους», πρόσθεσε η Palmer και συνέχισε: «Δυστυχώς, για δεκάδες χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να κοιτάζουν μπροστά με κάποια αισιοδοξία, το νέο έτος θα φέρει έναν αγώνα επιβίωσης».
Οι βρετανικές επιχειρήσεις που τώρα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι 539.900 βρετανικές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν «σημαντική» οικονομική πίεση μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, αυξημένες κατά 12,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν κρίσιμη οικονομική δυσπραγία είχαν την έδρα τους στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά, ενώ οι λιγότερες στα βορειοανατολικά και στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Πέρυσι ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν είχε ήδη φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση [του 2008]», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρημάτων και αγορών της Hargreaves Lansdown. «Ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων που στέλνουν σήματα συναγερμού αναμένεται να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι επίκειται ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Οι 10 κορυφαίοι τομείς με επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική δυσπραγία
1- Κατασκευές (7.849)
2- Υπηρεσίες υποστήριξης (7.096)
3- Υπηρεσίες ακινήτων και ακίνητης περιουσίας (6.228)
4- Επαγγελματικές υπηρεσίες (4.347)
5- Λιανοπωλητές γενικού εμπορίου (3.133)
6- Τηλεπικοινωνίες και πληροφορική (2.830)
7- Υγεία και εκπαίδευση (2.719)
8- ΜΜΕ (1.828)
9- Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1.373)
10- Λιανοπωλητές τροφίμων και φαρμάκων (1.343) Πηγή: lifo