Της Akanksha Khullar

Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προώθησης της ανάπτυξης υπό την ηγεσία των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων. Με την πολύπλευρη προσέγγισή της, η Ινδία εφαρμόζει μια σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση της ηγεσίας, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων των γυναικών. Συμμετέχοντας ενεργά σε παγκόσμια φόρουμ, η Ινδία υποστηρίζει τη συμπερίληψη της διάστασης του φύλου στη χάραξη πολιτικής και τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και αξιοπρέπειας για όλες τις γυναίκες. Στο άρθρο αυτό διερευνάται ο ρόλος της Ινδίας στην προώθηση της ισότητας των φύλων μέσω των διαφόρων πρωτοβουλιών και πολιτικών που έχει εφαρμόσει η χώρα για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την προώθηση της ανάπτυξης υπό την ηγεσία των γυναικών.

Σταθερά προσηλωμένη στην ισότητα των φύλων, η Ινδία έχει υπογράψει αρκετές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών (CEDAW), της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μεταξύ άλλων.

Η ινδική κυβέρνηση ηγείται των προσπαθειών για την αμφισβήτηση της νοοτροπίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων, με μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης και των οικονομικών ευκαιριών των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, η ινδική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση της εμμηνορροϊκής υγείας, σπάζοντας το πέπλο σιωπής και το στίγμα που έχουν καλύψει εδώ και καιρό το ευαίσθητο αυτό θέμα. Το 2020, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τόνισε τη σημασία της υγιεινής και της υγείας της εμμήνου ρύσεως, τονίζοντας ότι η εμμηνόρροια είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ντροπής ή αμηχανίας. Αυτή η ομιλία σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην προσέγγιση της Ινδίας για την εμμηνορροϊκή υγεία, καθώς βοήθησε στην ευαισθητοποίηση και την κατάρριψη των ταμπού γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν βελτιώσει την αποχέτευση και έχουν παράσχει καθαρά καύσιμα μαγειρέματος, αντίστοιχα, ωφελώντας τις γυναίκες και τα κορίτσια. Άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες συνέβαλαν στην αύξηση του πεδίου εφαρμογής της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, οι ομάδες αυτοβοήθειας έχουν διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των γυναικών και στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το 2022, το Υπουργείο Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών υιοθέτησε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του υποσιτισμού σε παιδιά, έφηβα κορίτσια, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες.

Με έναν οραματικό ζήλο για να διευκολύνει τις γυναίκες και να προωθήσει την αλλαγή, η Ινδία καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες σε πρωτοβουλίες που όχι μόνο αμφισβήτησαν τις νοοτροπίες αλλά βελτίωσαν επίσης πάρα πολύ το ποσοστό αλφαβητισμού των γυναικών στη χώρα, το οποίο αυξήθηκε από 55,1% το 2005-2006 σε 68,4% το 2015-2016 ενώ εκτοξεύτηκε στο 71,5% την τριετία 2019-2021.

Η Ινδία έχει σημειώσει επίσης σημαντική πρόοδο στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Ινδία εξελέγη μέλος της διάσημης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Θέση των Γυναικών, εξασφαλίζοντας τις δεύτερες υψηλότερες ψήφους. Το Νέο Δελχί διόρισε επίσης την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ινδικής προεδρίας του 2022.

Η Ινδία θέτει επίμονα τα ζητήματα των γυναικών στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων της G20 με την οικονομική ενδυνάμωσή τους να βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας της ινδικής προεδρίας. Η ομάδα δέσμευσης Women20 (W20), υπό την προεδρία της Ινδίας, επικεντρώνεται στην υλοποίηση του οράματος της «Ανάπτυξης Υπό την Ηγεσία των Γυναικών» για τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ισονομίας όπου κάθε γυναίκα ζει με αξιοπρέπεια και έχει την ευκαιρία να ευδοκιμήσει. Πρωταρχικός στόχος αυτής της ομάδας είναι να διασφαλίσει ότι η διάσταση του φύλου ενσωματώνεται στις συζητήσεις της G20 και μεταφράζεται σε πολιτικές και δεσμεύσεις που προωθούν την ισότητα των φύλων.

Η τελευταία ηγεσία της Ινδίας στην G20 όχι μόνο της παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να διαμορφώσει το παγκόσμιο αφήγημα, αλλά παρουσιάζεται επίσης ως ηγέτης στο μέτωπο της παγκόσμιας αλλαγής, διευκολύνοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα στην προώθηση της ισότητας των φύλων και δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ενδυνάμωση των γυναικών και την προώθηση ενός πιο δίκαιου κόσμου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈρευνα με στόχο την ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών των ασθενών στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΆνοιξαν οι εγγραφές για τον 25ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου «Μάριος Αγαθαγγέλου»