ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ

 

Η παλιά πόλη της Λευκωσίας μεταμορφώνεται με τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης

Η εγκατάσταση της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δώσει επιπλέον έναυσμα στην ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πόλης και των εκεί ευρισκόμενων παλαιότερων και νεότερων υποστατικών. Επίσης θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για τις κεντρικές παραδοσιακές συνοικίες της πόλης και για την αποκατάσταση και την επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων.

Ταυτόχρονα αναμένεται να προσελκύσει νέους ανθρώπους να ζήσουν στην παλιά πόλη, κάτι που σαφώς θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Το  σχετικό μνημόνιο μεταξύ Αρχιεπισκοπής, Πανεπιστημίου Κύπρου, Υπουργείου Οικονομικών και Δήμου Λευκωσίας, αναμένεται να υπογραφεί εντός μερικών βδομάδων.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα δρομολογούνται προσπάθειες συντήρησης αξιόλογων κτηρίων από πλευράς του δήμου αλλά και ιδιόκτητων κτηρίων της Αρχιεπισκοπής ώστε να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες. Η κάθοδος εκατοντάδων φοιτητών, ακαδημαϊκού προσωπικού, μελετητών, μεταπτυχιακών και άλλων ενδιαφερομένων θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει ανάσα ζωής στην παλιά πόλη.

Σχολείο Φανερωμένης

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1852. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως παρθεναγωγείο. Το σχολείο είχε 115 μαθητές και μόνο ένα δάσκαλο. Έτσι οι μεγαλύτεροι μαθητές χρησιμοποιούνταν ως βοηθοί δάσκαλοι.

Από το 1903 το παρθεναγωγείο χρησιμοποιήθηκε και για την εκπαίδευση γυναικών εκπαιδευτικών. Το σχολείο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1924, με την οικονομική βοήθεια της Εκκλησίας Φανερωμένης.

Την περίοδο 1925-1926 το κτήριο ξανακτίστηκε. Μεταξύ των ετών 1903-1937 λειτουργούσε και το Διδασκαλείο Θηλέων (το σχολείο όπου εκπαιδεύονταν οι δασκάλες).

Το 1961 το Γυμνάσιο έγινε ανεξάρτητο (Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης) και λειτούργησε μέχρι το 1974. Την ίδια χρονιά το γυμνάσιο μεταφέρθηκε σε λυόμενες αίθουσες, στον χώρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην Αγλαντζιά.

Το 1975 το γυμνάσιο ξαναλειτούργησε στο ιστορικό κτήριο του Σχολείου Φανερωμένης (Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης). Το 1980 το γυμνάσιο μετονομάστηκε σε «Β’ Γυμνάσιο Φανερωμένης». Το 1987 το γυμνάσιο μετονομάστηκε σε «Γυμνάσιο Φανερωμένης». Το κτήριο ανακαινίστηκε πλήρως την περίοδο 2001-2003.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟ κορωνοϊός ευνοεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων
Επόμενο άρθρο“By the bridge” το ανανεωμένο εστιατόριο του Πάρκου Ακροπόλεως – ΦΩΤΟ