0Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψήφισε σε νόμους τα τρία νομοσχέδια με τα οποία παρατείνεται η θητεία των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των μελών των σχολικών εφοριών μέχρι τον Μάιο του 2024. Μετατίθενται επίσης οι εκλογές ανάδειξης των νέων τοπικών αρχών κατά την ίδια ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα τρία νομοσχέδια υπερψήφισαν 37 Βουλευτές, 7 τα καταψήφισαν και 3 τήρησαν αποχή.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Οικολόγοι

Είμαστε εναντίον της επέκτασης της θητεία των ήδη εκλελεγμένων τοπικών αρχών. Η δημοκρατική και ηθική σωστή διαδικασία είναι να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν ερωτήματα, είπε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

ΔΗΠΑ

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι με την ψήφισή της μεταρρύθμισης ωστόσο θα πρέπει να γίνει δουλειά από πολλούς και υπάρχουν κενά που πρέπει να διορθωθούν. Θα σταθούμε με τα υπόλοιπα κόμματα για να υλοποιηθεί, δήλωσε ο  βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας.

ΕΔΕΚ

Διαφωνούμε με την ταύτιση των δημοτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Θεωρούμε ότι είναι δύο διαφορετικές εκλογές. Διερωτώμαι γιατί δεν συνδέουμε με τις βουλευτικές εκλογές. Είναι κάτι που δεν μας έχει εξηγηθεί. Θέση μας είναι ότι οι εκλογές έπρεπε να γίνουν τον Δεκέμβριο. Η βουλή όμως έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει και θα σεβαστούμε την πλειοψηφία, είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

ΕΛΑΜ

Όσοι είμαστε βουλευτές, είμαστε γιατί προβλέπεται από το Σύνταγμα. Στο Σύνταγμα ,μας λέει ότι δεν προνοείται από τον νόμο και είναι έκτος νόμου είναι νόμιμο; Είναι αντισυνταγματικό. Εάν ήθελε ο συνταγματικός νομοθέτης να δώσει δικαίωμα σε εμάς να γίνονται εκλογές όποτε θέλουμε. Θα το έκανε, όμως δεν το έκανε, είπε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Ανδρέας Θεμικστοκλέους.

Πρόσθεσε πως, η άποψη μου είναι ότι έπρεπε να γίνουν οι εκλογές θητεία 30 μηνών.Υπήρχε άλλος τρόπος να επιτευχθεί ο σκοπός. Το ΕΛΑΜ, εναντιώνεται στην παράταση οποιαδήποτε μορφής θητειών.

ΔΗΚΟ

Δεν είμαστε κατ΄ αναφορά δημοκρατικό κόμμα αλλά είμαστε. Για εμάς δεν είναι σλόγκαν η Δημοκρατία αλλά είναι κάτι που τηρούμε εδώ και χρόνια. Το ΔΗΚΟ έθεσε τη δέσμευσης τη συνέχεια της συζήτησης μέχρι της Νοέμβριο γιατί η οποιαδήποτε παράταση χωρίς συζήτηση, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Πρόσθεσε πως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεδομένης της κατάστασης που έχει προκληθεί  λόγω της πανδημίας και έχει η ΤΑ εισέλθει στο Ταμείο Ανάκαμψης και με δεδομένο ότι υπάρχει ευχέρεια να καταλήξει σε ρύθμιση τότε εμείς θα υποστηρίξουμε τις τρεις νομοθεσίες.

ΑΚΕΛ

Για εμάς το δίλημμα είναι ξεκάθαρο ή θα έχουμε έχουμε εκλογές και θα ξεχάσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με βαριά καρδιά θα προχωρήσουμε στην αναβολή. Δυστυχώς τα δεδομένα μετά από αργοπορίες και το γεγονός ότι ακολουθούν προεδρικές  θα οδηγούσε στον οριστικό ενταφιασμό της μεταρρύθμισης, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης.

Επίσης είπε πως, εμείς ψηφίζουμε σήμερα μεταρρύθμιση γιατί αυτό που συζητούμε είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα δουλειάς της Επιτροπής Εσωτερικών.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΓ. Θεοχαρίδης: Η ΕΚΚ θα παραμείνει ασπίδα προστασίας για τους επενδυτές
Επόμενο άρθροΓίνε νέος πελάτης της Τράπεζας Κύπρου μέσω του BoC Mobile App