Ο αμερικανικός οίκος S&P αναθεώρησε σήμερα την προοπτική της Τράπεζας Κύπρου από σταθερή σε θετική, διατηρώντας την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ‘B+/B’.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συγκροτήματος μετά την εκπλήρωση του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ (8,6%) και την ανακοίνωση των Moody’s ότι η Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στην καλύτερη θέση εντός της ομάδας των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, οι οποίες είχαν το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σήμερα ακολούθησε ακόμα μία πράξη αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τον S&P η αναθεώρηση της προοπτικής αντανακλά το γεγονός ότι το προφίλ ρίσκου της Τράπεζας Κύπρου θα βελτιωθεί σημαντικά, μετά και την τελευταία πώληση ΜΕΔ που οδηγεί το ποσοστό γύρω στο 9%.

Συγκεκριμένα ο οίκος αναφέρει: «Αναμένουμε ότι ο δείκτης ΜΕΔ της τράπεζας θα βρίσκεται γύρω στο 9% μετά την συναλλαγή, σημαντικά κάτω από το 25% που ήταν στο τέλος του 2020, καταδεικνύοντας ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο οίκος σημειώνει πως η Τράπεζα Κύπρου θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει δυνητικές αυξήσεις ΜΕΔ λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης, ο S&P αναφέρει πως η Τράπεζα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί τους επόμενους 12 μήνες εάν διατήρησει την βελτίωση στο προφίλ κινδύνου. Προσθέτει παράλληλα, πως μια αναβάθμιση είναι επίσης εφικτή αν υπάρξει βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας.

Επόμενος στόχος της Τράπεζας η μείωση ΜΕΔ σε 5%

“Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ο επόμενος στόχος που είναι η μείωση ΜΕΔ σε 5%, θα επιτευχθεί ως επι το πλείστον μέσω οργανικών μειώσεων/αναδιαρθρώσεων. Εξάλλου, η οργανική μείωση των ΜΕΔ από το 2014 μέχρι και σήμερα αντιστοιχεί στο 67% (2/3).

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΛ. Φουρλάς: Προστατέψτε την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας
Επόμενο άρθροΛειτουργικό περιβάλλον τραπεζών: Μία διαδικασία σε συνεχή εξέλιξη