Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διορισμού του νέου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Κούσιου, του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Πέτρου Δημητρίου και του νέου Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελή Παντελίδη.

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η σημερινή απόφαση, για διορισμό αξιωματούχου, είναι η πλέον δυσάρεστη από όσες έλαβα κατά την 9ετή και πλέον θητεία μου ως Προέδρου.

Και είναι δυσάρεστη γιατί, ακούσια, είμαι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να προβώ σε αντικαταστάτη μιας προσωπικότητας που με τίμησε με τη φιλία της, μιας καθολικά καταξιωμένης συνεργάτιδας που κόσμησε τον υπουργικό θώκο και έκαμε το όραμά μου για κράτος πρόνοιας πραγματικότητα.

Φίλε κ. Κούσιο, αγαπητέ μου Κυριάκο, εξίσου δύσκολη είναι και η δική σου αποστολή που καλείσαι να διαδεχθείς τη Ζέτα Αιμιλιανίδου σ’ ένα Υπουργείο που ταυτίστηκε με τη σφραγίδα και την πολυσχιδή δράση της, το μέτρο σύγκρισης θα είναι μια συνεχής πρόκληση.

Θέλω να σε διαβεβαιώσω πως στα νέα σου καθήκοντα, πρόσθετα με τις ικανότητες που διαθέτεις, θα έχεις και τη δική μου ολόπλευρη στήριξη.

Λαμβάνοντας υπόψιν το εγνωσμένο ήθος, την ισχυρή προσωπικότητα που διαθέτεις, αλλά, ιδιαίτερα, το πνεύμα συναίνεσης και συνδιαλλαγής που σε διακρίνει, αποφάσισα ενασκώντας τις εκ του Συντάγματος εξουσίες μου να σε διορίσω στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως καλά γνωρίζεις, φίλε Κυριάκο, από την ανάληψη της εξουσίας τέθηκε στην υψίστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας, η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτικών της Πολιτείας, ώστε να πετύχουμε ένα κράτος πρόνοιας που θα στεκόταν αρωγός στις ανάγκες των πολιτών, αλλά, ιδιαιτέρως, όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας.

Χάρη στην αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα της αείμνηστης Ζέτας, μέσα από μια στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική έγινε κατορθωτό όχι μόνο να εξορθολογήσουμε το όλο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και να ισχυροποιήσουμε το πλέγμα προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας, μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις όπως:

– Τη στοχευμένη επιδοματική πολιτική με τη δημιουργία ενιαίας Υπηρεσίας Επιδομάτων Πρόνοιας.

– Την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ώστε κανένας συνταξιούχος να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

– Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

– Την ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

– Τη Δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και του Παιδιού για την παροχή πολυθεματικής στήριξης, ως επίσης σπιτιών στην κοινότητα για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρίες.

– Τον καταρτισμό Εθνικών Στρατηγικών για την αναπηρία και την προστασία των παιδιών.

– Την επαναφορά του επιδόματος μάνας, την εισαγωγή του επιδόματος πατρότητας, την εφαρμογή της σύνταξης χηρείας για άνδρες, την καθιέρωση των εκ πατρογονίας προσφύγων.

– Την επιμήκυνση της άδειας μητρότητας, που καλύπτει και την παρένθετη μητέρα.

– Την πρόωρη σύνταξη των θαλασσαιμικών.

Είναι σωρεία τα μέτρα που λήφθηκαν, αλλά επέλεξα να αναφέρω τα σημαντικότερα.

Γνωρίζω πως πέραν των όσων έχουμε διασφαλίσει, εναπομένουν σε εκκρεμότητα κάποιοι σχεδιασμοί που έμειναν ανεκπλήρωτοι, σαν αποτέλεσμα του αδόκητου χαμού της Ζέτας, όπως η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού, η Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, η Νομοθετική Ρύθμιση της Γονικής Άδειας για όσους έχουν παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, η Νομοθετική Ρύθμιση της Τηλεργασίας και βεβαίως η προγραμματική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο», μέσω του οποίου προνοούνται πολιτικές και επενδυτικές δράσεις ύψους πέραν των 315 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το πλέγμα κοινωνικής προστασίας που κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του.

Κύριε Κούσιο, φίλε Κυριάκο, δεν έχω αμφιβολία πως σε στενή συνεργασία και με τη δοκιμασμένη Υφυπουργό Πρόνοιας, τους λειτουργούς και συνεργάτες του Υπουργείου σου, αλλά και τη δική μου στήριξη θα επιτύχεις και σε αυτή την αποστολή.

Θέλω να σου ευχηθώ καλή επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσεις υπό τις περιστάσεις το αντίδοτο που λείπει ως αποτέλεσμα του χαμού της Ζέτας».

Ακολούθως, στην τελετή διορισμού του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ενασκώντας τις εκ του Συντάγματος εξουσίες μου, διορίζω στη θέση του αποχωρούντος Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κούσιου, έναν εκ των στενότερων συνεργατών μου, τον μέχρι σήμερα Διευθυντή του Γραφείου μου κ. Πέτρο Δημητρίου.

Όπως καλά γνωρίζετε, υπήρξε εξαρχής η πεποίθησή μου ότι για τον σχηματισμό της Κυβέρνησής μου, θα πρέπει να αξιοποιήσω σε καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης, σημαντικό αριθμό νέων ανθρώπων, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις πρωτοποριακές τους ιδέες.

Αγαπητέ Πέτρο, ως εκ των στενότερων συνεργατών μου, εργάστηκες με απόλυτο επαγγελματισμό, συνέπεια και ευσυνειδησία, συνεισφέροντας τα μέγιστα κατά την επιτέλεση των καθηκόντων σου.

Δεν έχω αμφιβολία, ότι θα ενασκήσετε κατά τον ίδιο τρόπο τα καθήκοντά σας, δικαιώνοντας εκ νέου την προς εσάς εμπιστοσύνη μου δια της ανάληψης της νέας θέσεως.

Μιας ιδιαίτερα σημαντικής θέσης, όσον αφορά τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων για το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και ιδιαίτερα το κράτος πρόνοιας.

Αναμένω με τις υπηρεσίες σας, να δώσετε συνέχεια στο έργο που έχουμε μέχρι στιγμής επιτελέσει με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών.

Δεδομένων όσων προανέφερα και λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα σας, την ευσυνειδησία και την εργατικότητα είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στο ομολογουμένως δύσκολο έργο που σας ανατίθεται και θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών που συνοδεύουν τον διορισμό σας».

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό του κ. Παντελίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις κατά τα τελευταία εννέα χρόνια, ανεκτίμητες υπηρεσίες του άλλου εκ των στενών συνεργατών μου, διπλωμάτη κ. Παντελή Παντελίδη, αποφάσισα να του αναθέσω καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου μου, μια καίριας θέσης που συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη επιτέλεση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παντελίδης ως Γραμματέας Προεδρίας αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου, διεκρίθη για το ήθος, τον ζήλο και τη χωρίς χρονικά όρια εργατικότητας κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του.

Αγαπητέ μου Παντελή, αναλαμβάνεις καθήκοντα που δεν σου είναι ξένα, διαθέτεις τις γνώσεις, τις εμπειρίες, αλλά και το εξίσου σημαντικό, όπως και ο Πέτρος, είσαι εκ των συνεργατών μου, που γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία, τις απαιτήσεις και τον τρόπο που δρω και εργάζομαι γι’ αυτό και είμαι βέβαιος για την επιτυχή επιτέλεση και των νέων σου καθηκόντων».

Στην αντιφώνηση του εκ μέρους όλων των διορισθέντων, ο κ. Κούσιος είπε ότι «κ. Πρόεδρε σας ευχαριστώ τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους των νέων συναδέλφων.

Οι ευχαριστίες μας είναι τέτοιες διότι στον χρόνο που συνεργαστήκαμε μαζί σας, ο Παντελής για εννιά χρόνια, ο Πέτρος τεσσεράμισι, εγώ δύο, μας έχετε εμπνεύσει, καθοδηγήσει και σας διαβεβαιώ ότι με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση με τα οποία εργαστήκαμε αυτά τα χρόνια θα συνεχίσουμε και από τις νέες μας θέσεις.

Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά έχω ανάμικτα συναισθήματα αποχωρώντας από το Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω, ταυτόχρονα, όμως, είναι μια πρόκληση η ανάληψη του χαρτοφυλακίου που υπηρέτησε μια καταξιωμένη Υπουργός, η αγαπημένη μας Ζέτα, η φίλη μου Ζέτα, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω για να ολοκληρώσω όσα έχει η Ζέτα τροχοδρομήσει στα πλαίσια της πολιτικής και των οδηγιών σας, για ένα κράτος πρόνοιας, για ένα κοινωνικό κράτος.

Υπάρχουν αρκετά που απομένουν να γίνουν, ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε την εργασιακή ειρήνη και είναι σημαντικό ότι στις συνθήκες που περνούμε τώρα μέσα στην κρίση την οποία βλέπουμε να έρχεται θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και σας διαβεβαιώ ότι θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας». Πηγή: ΓΤΠ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑκατάλληλοι φορτιστές στην αγορά
Επόμενο άρθροΟι Χυμοί ΕΝΑ στηρίζουν το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αγκαλιάζω με αγάπη»