Η ραγδαία πρόοδος στην ανθρωποειδή ρομποτική, με την Κίνα και τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν, μετασχηματίζει την παγκόσμια οικονομία εν μέσω επενδύσεων, καινοτομίας και κρίσιμων δημογραφικών αλλαγών
Δεκάδες ρομπότ-ανθρωποειδή ντυμένα με εντυπωσιακά πουκάμισα και συνοδευόμενα από μουσική, παρουσίασαν ένα θεαματικό χορευτικό τον Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη σκηνή της Κίνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το κινεζικό νέο έτος. Το πρόγραμμα, που προβλήθηκε σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο θεατές, υπενθύμισε πόσο προχωρημένη είναι πλέον η ρομποτική τεχνολογία της Κίνας. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος δεν αφορά μόνο τη διασκέδαση αλλά αρχίζει να διαμορφώνει τόσο την καθημερινότητα όσο και τον χώρο των επενδύσεων.
Τα ρομπότ, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας ή της κινηματογραφικής βιομηχανίας, έχουν αρχίσει να πρωταγωνιστούν στον παγκόσμιο τεχνολογικό ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley, η ρομποτική αγορά βρίσκεται μπροστά σε τεράστια άνοδο, με την Κίνα να διατηρεί ηγετική θέση. Η έκθεση προβλέπει ότι έως το 2050 θα υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρωποειδή ρομπότ στον κόσμο, με ετήσια έσοδα που θα αγγίζουν τα 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν τα διπλάσια από τα συνολικά έσοδα των 20 κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών του 2024.
Η Morgan Stanley τονίζει πως η γρήγορη εξέλιξη του τομέα οφείλεται στη συνεργασία επιχειρήσεων, επενδυτών και κυβερνήσεων. Οι αναλυτές Ανταμ Τζόνας και Σενγκ Ζονγκ αναφέρουν πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ανθρωποειδών — από τον σχεδιασμό λογισμικού και αισθητήρων μέχρι την κατασκευή τσιπ, σκελετών και μπαταριών – γνωρίζουν σημαντική άνοδο.
Ο δείκτης “Humanoid 100”, που παρακολουθεί 100 τέτοιες εταιρείες, έχει αυξηθεί κατά 4,5% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας την απόδοση του S&P 500. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης εντοπίζεται στην Κίνα, που είναι σήμερα η κορυφαία αγορά ρομπότ διεθνώς, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής.
Η κινεζική βιομηχανία, από την BYD ως τη Xiaomi, επενδύει εντατικά στον αυτοματισμό, ιδιαίτερα στις γραμμές παραγωγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αναμένεται να αυξήσουν τη χρήση ρομπότ, με εκτιμώμενα έσοδα 240 δισ. δολαρίων έως το 2040 και σχεδόν 1 τρισ. δολάρια έως το 2050.
Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη, στα εξειδικευμένα τσιπ και στο λογισμικό δίνει νέα ώθηση στον κλάδο. Ρομπότ που μπορούν να λειτουργούν σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, εστιατόρια, νοσοκομεία και σπίτια βρίσκονται πλέον σε φάση ανάπτυξης τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, προέβλεψε ότι σε λιγότερο από πέντε χρόνια τα ανθρωποειδή θα είναι καθημερινό εργαλείο στις γραμμές παραγωγής. Ο Έλον Μασκ τα έχει χαρακτηρίσει ως το «σημαντικότερο προϊόν που κατασκευάστηκε ποτέ».
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι τιμές των ρομπότ προβλέπεται να μειωθούν αισθητά. Σε χώρες με υψηλό εισόδημα, η μέση τιμή πώλησης αναμένεται να πέσει από 200.000 δολάρια το 2024 σε 50.000 έως το 2050.
Η ζήτηση δεν είναι μόνο τεχνολογικά ή οικονομικά υποκινούμενη — είναι και δημογραφικά επιβεβλημένη. Στην Κίνα, ο πληθυσμός γηράσκει ταχύτατα, ενώ οι νεότερες γενιές αποφεύγουν τα εργοστάσια, οδηγώντας σε σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Ήδη από το 2021, οι αρχές είχαν προβλέψει πως έως το 2025 θα λείπουν σχεδόν 30 εκατομμύρια εργάτες στη μεταποίηση. Μέχρι το 2045, ο εργατικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά 645 εκατομμύρια άτομα. Για μια οικονομία βασισμένη στις εξαγωγές, αυτή η εξέλιξη αποτελεί σοβαρή απειλή για την αναπτυξιακή στρατηγική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Η μαζική στροφή των κινεζικών εταιρειών στην αυτοματοποίηση δεν είναι, λοιπόν, απλώς μια τεχνολογική επιλογή – είναι θέμα επιβίωσης. Πηγή: newmoney.gr