Το σύστημα IT Room Monitor διασφαλίζει την προστασία των δεδομένων και του εξοπλισμού πληροφορικής κάθε οργανισμού

 

Όταν το 48 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας βρέθηκε περικυκλωμένος στην Αλεξάνδρεια από τον Αιγύπτιο στρατηγό Αχίλλα, διέταξε τους στρατιώτες του να βάλουν φωτιά στα πλοία των Αιγυπτίων, σε μια ύστατη προσπάθεια για να τους ανακόψουν. Οι φωτιές εξαπλώθηκαν γρήγορα στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της γραπτής γνώσης της τότε εποχής.

Σήμερα, στην εποχή της ψηφιοποίησης, ο κίνδυνος απώλειας πολύτιμων δεδομένων είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Πλέον, τα δεδομένα είναι κλειδί για την ομαλή λειτουργία κυβερνήσεων, οργανισμών αλλά και απλών συσκευών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρκετές από τις πιο μεγάλες εταιρείες στον κόσμο έχουν ως κύριο προϊόν τους τα δεδομένα (βλ. Meta, Google). Μάλιστα, το 2017, ο Economist δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο, «Ο πιο πολύτιμος πόρος στον πλανήτη δεν είναι πλέον το πετρέλαιο, αλλά τα δεδομένα», επισημαίνοντας ότι στη σημερινή ψηφιακή οικονομία, τα δεδομένα είναι όντως το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο.

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να βλάψει οικονομικά μια εταιρεία και να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της. Τέτοιες ζημιές μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως οι διακοπές ρεύματος σε server rooms, αλλά και από την αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας στα εν λόγω δωμάτια. Ως εκ τούτου, η συνεχής παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας και της θερμοκρασίας στους χώρους όπου φυλάσσονται δεδομένα και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, καθίσταται ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό.

Σωτήρια λύση στην πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων καταστροφικών συμβάντων αποτελούν τα συστήματα παρακολούθησης “IT Room Monitor”. Μέσω αισθητήρων που εγκαθίστανται στα server rooms, το σύστημα IT Room Monitor συλλέγει και αρχειοθετεί στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του δωματίου, ανά πάσα στιγμή. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν ενημερώσεις μέσω email ή SMS σχετικά με απρόοπτες αλλαγές στα επίπεδα θερμοκρασίας ή υγρασίας, καθώς και ειδοποιήσεις για άλλα επείγοντα συμβάντα, σε πραγματικό χρόνο.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση απόκλισης της θερμοκρασίας από την ιδανική θερμοκρασία δωματίου που είναι 21-25°C, το σύστημα στέλνει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις στον χρήστη, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να χειριστεί εγκαίρως οποιοδήποτε περιστατικό.

Το ίδιο ισχύει και για την υγρασία εντός του δωματίου. Η ιδανική σχετική υγρασία (RH%) σε server rooms και κέντρα δεδομένων είναι μεταξύ 40% και 60%. Τυχόν χαμηλά επίπεδα υγρασίας οδηγούν στη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επίσης, ο υγρός αέρας οδηγεί σε διάβρωση, δημιουργώντας μεγάλη φθορά και βλάβες στον εξοπλισμό πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος IT Room Monitor είναι η δυνατότητά του να αποθηκεύει όλες τις μετρήσεις στους αισθητήρες, μέχρι να μεταφερθούν στην κεντρική υποδομή Cloud, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη ασφάλεια και διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθούν οι μετρήσεις.

«Τα server rooms είναι τα θησαυροφυλάκια κάθε μοντέρνου οργανισμού. Η τεχνολογία του IT Room Monitor αποτελεί εγγύηση για την προστασία τόσο του εξοπλισμού όσο και των δεδομένων μιας εταιρείας. Παράλληλα, μέσω της πλήρους αυτοματοποίησης της παρακολούθησης των server rooms, μειώνεται η χρήση ενέργειας και κατ’ επέκταση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός οργανισμού, τα εργατικά κόστη καθώς και τα πιθανά ανθρώπινα λάθη. Με ένα μικρό κόστος αγοράς και ευκολία στην εγκατάσταση, το IT Room Monitor μπορεί να αποτρέψει τεράστιες απώλειες σε περίπτωση πιθανής βλάβης ή ατυχήματος, διασφαλίζοντας την ηρεμία και την καλή λειτουργία κάθε εταιρείας», αναφέρει ο Σύμβουλος Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd, Θεόδωρος Ρούσου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ επιχείρηση εξαπάτησης στο Κραν Μοντανά και οι αρνητές
Επόμενο άρθροΟ EMA ξεκινά αξιολόγηση του Paxlovid για θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19