Την πρότασή του για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 20% παρουσίασε αναλυτικά ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Άμεσης Δημοκρατίας, Φειδίας Παναγιώτου, σε σημερινές του δηλώσεις, στο πλαίσιο του challenge που έχει απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Φειδίας Παναγιώτου, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις εκλογές, υποστήριξε ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν απαιτεί «μαγικό ραβδί», αλλά συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις.
«Σήμερα έχω μια πρόταση, ένα “μαγικό ραβδί”, όπως την ονομάζω, και θα σας εξηγήσω πώς μπορεί να πέσει το ρεύμα κατά 20%», ανέφερε, απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία του από την κυβέρνηση, τεχνοκράτες και πολιτικά κόμματα.
Ο Ευρωβουλευτής υποστήριξε αρχικά ότι το κράτος έχει οικονομικό όφελος από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω του ΦΠΑ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς.
Όπως ανέφερε, όσο υψηλότερος είναι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο περισσότερα έσοδα εισπράττει το κράτος από τον ΦΠΑ. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστροφής του συντελεστή από το 5% στο 19%, σημείωσε ότι, σε έναν λογαριασμό ύψους 100 ευρώ, το κράτος εισπράττει 19 ευρώ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος καταβάλλει κάθε χρόνο περίπου 200 έως 250 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμα όπως το μαζούτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου τα μισά από τα ποσά αυτά επιστρέφονται στην Κύπρο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν επενδύονται επαρκώς στο ηλεκτρικό δίκτυο και στις υποδομές ενέργειας.
«Ως κυπριακός λαός πρέπει να βάλουμε πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει πολιτικό κόστος και ο κ. Χριστοδουλίδης να καταλάβει ότι δεν θα επανεκλεγεί αν δεν ρίξει το ρεύμα κατά 20%», ανέφερε.
Ο Φειδίας Παναγιώτου υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα διαχρονικών λαθών της πολιτείας. Αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων χωρίς, όπως είπε, να έχει προηγηθεί επαρκής σχεδιασμός για την αποθήκευση ενέργειας, στις παλιές μονάδες παραγωγής που καίνε μαζούτ και επιβαρύνονται με υψηλό κόστος ρύπων, αλλά και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου.
Έκανε επίσης αναφορά στην έκρηξη στο Μαρί το 2011 και στις συζητήσεις που ακολούθησαν για ηλεκτρική διασύνδεση, σημειώνοντας ότι, χρόνια μετά, η Κύπρος εξακολουθεί να συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η πρόταση για μείωση κατά περίπου 20%
Πρώτο σημείο της πρότασής του αποτελεί η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως υποστήριξε, η διατήρηση του ΦΠΑ στο 5% θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 12%. Σημείωσε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, αναφέροντας ενδεικτικά την Ελλάδα και τη Μάλτα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή δεν αφορά μόνο τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ευρύτερα το κόστος ζωής.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι, εάν ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια επανέλθει στο 19%, θα προχωρήσει σε απεργία πείνας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μέχρι να επανέλθει στο 5%.
«Πρέπει να μείνει στο 5% το ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο μέτρο που προτείνει αφορά αυτό που περιέγραψε ως «διπλή φορολογία» σε σχέση με τους ρύπους. Όπως υποστήριξε, το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής περιλαμβάνεται στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια επιβάλλεται ΦΠΑ επί του συνολικού ποσού.
Ο Φειδίας Παναγιώτου πρότεινε η κυβέρνηση να επιδιώξει παρέκκλιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την τιμή του ρεύματος κατά ακόμη περίπου 1%.
Μέχρι να εξασφαλιστεί μια τέτοια παρέκκλιση, υποστήριξε ότι το κόστος της συγκεκριμένης επιβάρυνσης θα μπορούσε να αναληφθεί από το κράτος και να μην μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Το τρίτο μέρος της πρότασής του αφορά τα έσοδα που επιστρέφουν στην Κύπρο από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.
Όπως ανέφερε, από τα περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, επιστρέφονται στην κυβέρνηση, τα μισά θα μπορούσαν να επενδύονται απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και σε μπαταρίες.
Τα υπόλοιπα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, όπως πρότεινε, θα μπορούσαν να επιστρέφονται στους πολίτες με τη μορφή έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
Κατά τον ίδιο, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη μείωση της τάξης του 5% με 6%.
Συνοψίζοντας τους υπολογισμούς του, ο Φειδίας Παναγιώτου υποστήριξε ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στο 5% θα οδηγούσε σε μείωση περίπου 12%, η αντιμετώπιση της «διπλής φορολογίας» των ρύπων σε ακόμη 1%, ενώ η επιστροφή μέρους των εσόδων από τους ρύπους στους καταναλωτές θα μπορούσε να προσθέσει ακόμη περίπου 6%.
«12%, 1% και 6% κάνουν περίπου 19%», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 20% είναι εφικτός.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους τεχνοκρατικούς συμβούλους της, δηλώνοντας με χιουμοριστική διάθεση ότι είναι διατεθειμένος να «δανείσει» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους δικούς του τεχνοκράτες.
Ο Ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι προτάσεις του δεν αποτελούν τη μόνιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κύπρου.
«Είναι ένα παυσίπονο, δεν είναι η λύση», ανέφερε, τονίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις και ουσιαστική βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου και των ενεργειακών υποδομών.
Διαμήνυσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το challenge που έχει ξεκινήσει προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Όπως είπε, έχουν ήδη περάσει περίπου 20 ημέρες από την έναρξη της πρωτοβουλίας και αυτή θα συνεχιστεί, ενώ επανέλαβε ότι θα ασκεί καθημερινά πίεση προς την κυβέρνηση.
«Κύριε Χριστοδουλίδη, αν συνεχίσουμε κάθε μέρα να λέμε το πράγμα και δεν το κάνετε, δεν είμαι σίγουρος ότι θα επανεκλεγείτε», ανέφερε.
Κληθείς να απαντήσει εάν η Άμεση Δημοκρατία θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2028, ο Φειδίας Παναγιώτου δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση.
Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ενώ για τα υπόλοιπα πολιτικά σενάρια σημείωσε πως όλα παραμένουν ανοιχτά.
«Δεν θα τοποθετηθούμε μέχρι την ώρα που θα πρέπει να τοποθετηθούμε», ανέφερε, ενώ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα κατά πόσο θα στήριζε τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε περίπτωση που ο Πρόεδρος υλοποιούσε τις προτάσεις του για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο τέλος της συζήτησης αναφέρθηκε και σε σατιρικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο δέχθηκε χιουμοριστική κριτική.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ενοχλήθηκε, σημειώνοντας πως του αρέσουν τα κωμικά στοιχεία και ότι δεν έχει πρόβλημα με τέτοιου είδους σατιρικό περιεχόμενο.
«Να κάνουμε την πολιτική ζωή του τόπου μας λίγο πιο κωμική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να δημοσιεύει ό,τι επιθυμεί στο διαδίκτυο. πηγή: sigmalive










