Με την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου που αφορά την Ίδρυση και Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής ενάντια στη Διαφθορά». Η Υπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της βλέποντας το νομοσχέδιο να ολοκληρώνεται. «Ένα νομοσχέδιο το οποίο είχα θέσει σαν προτεραιότητα όταν αναλάμβανα ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυβέρνησης».
Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η Υπουργός απέδωσε το θετικό αποτέλεσμα στο πνεύμα συναίνεσης και καλής θέλησης και στην εποικοδομητική συνεργασία που επικράτησε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου από τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Υπουργός εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την τελική έκβαση της συζήτησης και υπενθυμίζοντας την σύνδεση του νομοσχεδίου με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί τάχιστα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Παρά τη σύνδεσή του με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων όμως, η Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Βασικός μας στόχος δεν ήταν η οικονομική ενίσχυση αλλά να δώσουμε στην κοινωνία μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα της Διαφθοράς».
Προχωρώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Υπουργός σχολίασε τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής διευκρινίζοντας πως οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με την Αρχή για να δώσουν πληροφορίες και να υποβάλουν παράπονα και ανησυχίες για πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην συνέχεια, η Αρχή θα εξετάζει και θα αξιολογεί τις πληροφορίες και σε περίπτωση διαπίστωσης ενδεχόμενου πειθαρχικού ή ποινικού αδικήματος, θα ετοιμάζεται έκθεση για παραπομπή στις αρμόδιες αρχές, για περαιτέρω χειρισμό.
Στην περίπτωση υπόνοιας ποινικού αδικήματος, το θέμα θα παραπέμπεται στην Γενική Εισαγγελία, εντός της οποίας δημιουργείται η Μονάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς υπό την Προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα, με τη συμμετοχή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, μελών της Αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ. Η μονάδα θα εποπτεύει και θα συντονίζει ομάδα ανακριτών, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση αυτών των περιπτώσεων και θα έχει ως προτεραιότητά της τα θέματα διαφθοράς.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εύρος των αρμοδιοτήτων της Αρχής, η Υπουργός επιβεβαίωσε ότι:
«Το εύρος των αρμοδιοτήτων καλύπτει όλους όσους εμπλέκονται στο δημόσιο και ημι-δημόσιο τομέα». Εξηγώντας πως για υποθέσεις που εμπεριέχουν τον ιδιωτικό τομέα, θα εξετάζονται μόνο παράπονα για πράξεις διαφθοράς εάν υπάρχει εμπλοκή ιδιωτών με δημόσιες υπηρεσίες.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το πότε αναμένετε ο διορισμός της Αρχής, η Υπουργός εξήγησε:
«Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο ελπίζω ότι θα οδηγηθεί τάχιστα πριν το τέλος του έτους στην Ολομέλεια, θα προχωρήσουμε στο διορισμό του Επιτρόπου και των Βοηθών Επιτρόπων, προκειμένου η Αρχή να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2022».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προσόντα των μελών της Αρχής, η Υπουργός ανέφερε πως τα προσόντα του Επίτροπου και των Βοηθών Επιτρόπων καταγράφονται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο. Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Αρχή θα είναι νομομαθείς, με πολυετή πείρα και αναγνωρισμένο κύρος, καθώς και λογιστές/ελεγκτές που θα χαίρουν εκτίμησης για το ήθος τους από την κοινωνία.
Η Υπουργός ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν τα εχέγγυα και οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Αρχής:
«Ναι. Πιστεύω ότι υπάρχουν και τα εχέγγυα και οι μηχανισμοί προκείμενου αυτή η επιτροπή να λειτουργήσει σωστά και να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο απαιτεί η κοινωνία μας».
Μετά από διευκρινιστική ερώτηση για το αν η Αρχή θα δικάζει επί των υποθέσεων, η Υπουργός διευκρίνισε ότι η Αρχή θα δέχεται παράπονα και πληροφορίες, τις οποίες αφού εξετάσει και αξιολογήσει, θα ετοιμάζει έκθεση για παραπομπή στις αρμόδιες αρχές.
Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε η Υπουργός, η Αρχή θα δρα και προληπτικά εντοπίζοντας τυχόν κενά στις νομοθεσίες και διαδικασίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα καταθέτει εισηγήσεις στις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα και οι δράσεις για εντοπισμό και αντιμετώπιση αδυναμιών που συντείνουν στη δημιουργία φαινομένων διαφθοράς.
Η Υπουργός ευχαριστεί τους λειτουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.