Με αφορμή την πρόσφατη αναστάτωση που προκλήθηκε από αναφορές των Βρετανικών Βάσεων για πιθανή ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή της Λέιντις Μάιλ, το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε το κοινό πως τα νερά κολύμβησης στην περιοχή παραμένουν ασφαλή και σε εξαιρετική ποιότητα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Philnews, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, αμέσως μετά τη σχετική ειδοποίηση, κινητοποιήθηκαν επιθεωρητές και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες έρευνες, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα δείγματα που λήφθηκαν από το θαλάσσιο νερό δεν εντόπισαν οποιαδήποτε επιβάρυνση. Η διαδικασία αυτή είναι τυποποιημένη και ενεργοποιείται κάθε φορά που υπάρχει υποψία ρύπανσης.

Η Κύπρος διατηρεί διαχρονικά εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας στα νερά κολύμβησης, με ποσοστά που κατατάσσουν τη χώρα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ. Το περιστατικό της Λέιντις Μάιλ υπογράμμισε μεν την ανάγκη για εγρήγορση, αλλά ανέδειξε και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου και διαχείρισης.

Πότε και πώς γίνονται οι έλεγχοι στην Κύπρο και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα των θαλασσίων νερών, μας ενημερώνει σχετικά το Τμήμα Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στις ακτές της Κύπρου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ για τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και του Εναρμονιστικού Νόμου 57(I)/2008.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο, παρακολουθεί συστηματικά 123 περιοχές κολύμβησης από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν μηνιαίες δειγματοληψίες για τα βακτήρια εντερόκοκκοι και Escherichia coli, ενώ σε περιοχές με Γαλάζια Σημαία γίνονται αναλύσεις κάθε 15 ημέρες.

Στον κατάλογο των περιοχών νερών κολύμβησης εντάσσονται περιοχές όπου αναμένεται προσέλευση μεγάλου αριθμού λουομένων, λαμβάνοντας υπόψη την παρεχόμενη υποδομή ή άλλα μέτρα για την προώθηση της κολύμβησης.

Ανάμεσα στα 123 σημεία περιλαμβάνονται και τρία σημεία στην περιοχή του Λέιντις Μάιλ, αφού οι Βρετανικές Βάσεις εκχώρησαν τις αρμοδιότητες παρακολούθησης με Διάταγμα Οκτωβρίου 2012 (Ordinance 27 of 2012).

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τον έλεγχο της ρύπανσης των νερών και τη διαχείριση της ποιότητας, εξετάζει περιστατικά ρύπανσης από στεριά προς θάλασσα. Εκεί και όπου εντοπίζονται πηγές ρύπανσης, λαμβάνονται μέτρα σύμφωνα με τους Νόμους Ελέγχου Ρύπανσης των Νερών και του Εδάφους (2002–2024) (π.χ. τερματισμός απόρριψης, κλείσιμο αγωγών, εξώδικα).

Οι μέγιστες ποινές για μη συμμόρφωση με τον Νόμο Διαχείρισης Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης είναι:
➢ Διοικητικό Πρόστιμο έως €150.000
➢ Ποινικό αδίκημα με πρόστιμο έως €150.000 ή/και φυλάκιση έως 3 χρόνια

Σε περίπτωση ρύπανσης, γίνεται επαναληπτική δειγματοληψία εντός 72 ωρών, καθώς και επιπρόσθετη δειγματοληψία 7 ημέρες μετά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχωρά σε ενημέρωση του κοινού, τοποθέτηση πινακίδων, προειδοποιητικών σημάνσεων, σύσταση αποφυγής ή κλείσιμο παραλίας.

Εάν τα αποτελέσματα παραμένουν εκτός ορίων, εφαρμόζονται διαχειριστικά μέτρα ανάλογα με την ταυτότητα της περιοχής.

Όποιος αντιληφθεί περιστατικό ρύπανσης, μπορεί να το αναφέρει στον 24ωρο αριθμό 7000 4055, που αναγράφεται σε πινακίδες πληροφόρησης.

Όλα τα παράπονα για ρύπανση διερευνώνται από τους επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με Υγειονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ή άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες. Κατά τη διερεύνηση, λαμβάνονται δείγματα θαλάσσιου νερού και διενεργούνται αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η κατάταξη των νερών και λοιπά στοιχεία αναρτώνται διαδικτυακά και στις παραλίες, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση του κοινού στην πληροφορία. πηγή: philenews

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter