Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο με θέμα: «Η Ερασιτεχνική Αστροπαρατήρηση στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ήμερο Συνέδριο με θέμα: «Η Ερασιτεχνική Αστροπαρατήρηση στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου GEOSTARS, το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 – 2020.

Το Συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την συμμετοχή εκπροσώπων από τον χώρο της αστροπαρατήρησης, του αστροτουρισμό και της αστροφυσικής, αλλά και εκπροσώπων φορέων της τοπικής κοινωνίας και επαγγελματιών του τουρισμού.

Το Συνέδριο διεξήχθη την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στη Σητεία Κρήτης, ως εξής:

– Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στις 10:00 π.μ. στο Ξενοδοχείο «Ίτανος», διεξήχθη Συνέδριο με θέμα «Η Ερασιτεχνική Αστροπαρατήρηση στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού».

– Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στις 09:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε ξενάγηση με λεωφορείο στο Γεωπάρκο της Σητείας.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο και εκπροσώπησε η Υπεύθυνη Έργου και στέλεχος του Τμήματος Παρακολούθησης Προγραμμάτων Ε.Ε. της Δ/νσης Έρευνας κα Λίλα Ιωσήφ. Η κα Ιωσήφ στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Βρισκόμαστε σήμερα στην όμορφη Σητεία μας για να προωθήσουμε το έργο Geostars που σκοπό έχει την ενίσχυση της επισκεψιμότητας των τριών Γεωπάρκων της Σητείας, του Ψηλορείτη και Τροόδους σε Κρήτη και Κύπρο, αντίστοιχα, μέσω της εναλλακτικής μορφής του αστροτουρισμού. Ως Υπουργείο Τουρισμού είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει πάρει αρκετές παρατάσεις γιατί έχει έργα υποδομής. Έχει εκπονηθεί μελέτη για την ανάπτυξη του αστροτουρισμού και είμαστε πάρα πολλοί αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και θα πραγματοποιηθούν όλες οι υποδομές. Συγκεκριμένα κατασκευάζεται αστεροσκοπείο στην Τρόοδος της Κύπρου, Αστεροσχολείο στη Σητεία και έχει τοποθετηθεί ο τρούλος στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Παράλληλα προετοιμάζεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που είναι εταίρος του έργου, μια ψηφιακή εφαρμογή με την οποία ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί με το αστεροσκοπείο και το τηλεσκόπιο εξ αποστάσεως και να δει ότι βλέπει κάποιος που είναι στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα».

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης στο Συνέδριο παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης ο οποίος επεσήμανε τα εξής: «Πραγματικά είναι μια σημαντική ημερίδα και δίνει μια άλλη προέκταση και διάσταση στην έννοια του επισκέπτη στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας αλλά και της Κρήτης. Αν αναλογιστούμε την έννοια του ουρανού, τη μυθολογική της προσέγγιση και πόσο άρρηκτα δεμένος είναι ο ουρανός με την ελληνική μυθολογία, αντιλαμβανόμαστε ότι πραγματικά διψάμε για ουρανό. Μέσα από τη σημερινή συνάντηση αναδεικνύουμε τον αστροτουρισμό, τη δυνατότητα, την ανάδειξη αλλά και την προώθηση του επισκέπτη αλλά και του επιστήμονα, ο οποίος ενδιαφέρεται για την παρατήρηση του ουρανού. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά αγκαλιάζεται, το αγκαλιάζουμε αλλά δίνουμε και ένα προορισμό διαφορετικό με μία συμπαγή, αναπτυξιακή διαδρομή για την περιοχή μας».

Τον Δήμο Σητείας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Μακρυνάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για το Δήμο Σητείας η διεξαγωγή του Συνεδρίου με θέμα «Η Ερασιτεχνική

Αστροπαρατήρηση στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού» στη Σητεία της Κρήτης. Ο Δήμος Σητείας προχωρά στην υλοποίηση και κατασκευή αστεροσχολείου, ένα έργο το οποίο θα προσδώσει μεγάλη αξία και αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και την προσέλκυση νέων επισκεπτών στη Σητεία».

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου που αφορούσε θέματα αστροτουρισμού και μελέτης του διαστήματος.

Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση με λεωφορείο στο Γεωπάρκο της Σητείας, στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Αρχαιολογικό Χώρο του Μινωικού Ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου, το Φοινικόδασος Βάι, την Ιερά Μονή Τοπλού ενώ περιηγήθηκαν και στο Παλαίκαστρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter