Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί σε αστυνομικούς κύκλους οδηγία που καθιστά υπεύθυνα τα στελέχη του σώματος για να μεταφέρουν νεκρούς σε νοσοκομεία και νεκροτομεία.
Είναι ενδεικτική και η περίπτωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Λεμεσού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Philenews τα μέλη που υπηρετούν στην γεωγραφική δικαιοδοσία της εν λόγω αστυνομικής διεύθυνσης ειδοποιήθηκαν από προχθές Δευτέρα ότι θα αναλάβουν τη μεταφορά σορών προσώπων, τα οποία είτε είναι θύματα εγκληματικών ενεργειών, είτε εντάσσονται στην κατηγορία αιφνίδιων/αφύσικων θανάτων.
Η οδηγία που δόθηκε είναι όπως μεταφέρουν τις σορούς από τις σκηνές στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και από εκεί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για διενέργεια νεκροψίας.
Στην εν λόγω οδηγία, διευκρινίζεται ότι μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα γίνεται μεταφορά νεκρών από οχήματα γραφείων κηδειών, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με μίσθωση.
Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της Αστυνομίας θα αποφεύγουν να μεταφέρουν σορούς μόνο στις περιπτώσεις που τα πτώματα:
>> είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης
>> είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών
>> έχουν καεί από πυρκαγιά
Όπως διευκρινίζεται στη σχετική οδηγία οι αστυνομικοί πριν ειδοποιήσουν γραφεία κηδειών για μεταφορά πτωμάτων που εμπίπτουν σ΄ αυτές τις τρεις κατηγορίες, θα πρέπει πρώτα να παίρνουν άδεια από τον βοηθό αστυνομικό διευθυντή.
Ο λόγος γι΄ αυτή την τελευταία εξέλιξη αποδίδεται στο χαμηλό κονδύλι που διαθέτει η Αστυνομία ώστε να αγοράσει υπηρεσίες για μεταφορά νεκρών προσώπων. Εδώ να σημειωθεί ότι το 2019, όταν είχε εγερθεί ζήτημα στη Βουλή για το εν λόγω θέμα με αφορμή τα θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη», το ετήσιο ποσό ανερχόταν στις €128.250.

όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα αυτή η κατάσταση ήδη έχει προκαλέσει δυσφορία σε στελέχη της αστυνομικής Δύναμης. Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι οι κίνδυνοι που ενέχουν αυτά τα καθήκοντα για αστυνομικούς. Πηγή: philenews

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter