Στο πλαίσιο ημερίδας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, πραγματοποιήθηκαν workshops με στόχο την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, για την παρουσίαση της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022 – 2025. Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία του Επιτρόπου του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Σεντώνα και εκπροσώπων άλλων εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας και της πρόληψης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια (workshops), βάσει των πυλώνων της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού. Στο πλαίσιο των workshops, εξήχθησαν χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση της Στρατηγικής.

Η Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού αντικατοπτρίζει το όραμα της ΕΑΣ να καταστεί η Κύπρος ένα δίκαιο και ασφαλές κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, με βασικό άξονα την προστασία των παικτών και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Συγκεκριμένα, η Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού παρέχει το πλαίσιο για την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης βασισμένης στη δημόσια υγεία για ασφαλές παιχνίδι. Το μοντέλο δημόσιας υγείας αφενός διασφαλίζει την ασφάλεια των παικτών και της κοινωνίας και αφετέρου αξιοποιεί τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών.  Παράλληλα, θα καθοδηγεί την Αρχή στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την παρακολούθηση συντονισμένων και τεκμηριωμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών που σχετίζονται με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022-2025 βασίζεται σε τέσσερις στρατηγικές επιδιώξεις / προτεραιότητες:

  • Τη δημιουργία των συνθηκών που θα βοηθήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη στην προστασία της κοινωνίας από τις επιβλαβείς συνέπειες του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, μέσω της διαμόρφωσης πολιτικών που να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη στην υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, της παροχής κινήτρων στα εμπλεκόμενα μέρη για συνεργασία και της δημιουργίας υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους παίκτες.
  • Την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών μέσα από τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, την εφαρμογή πρακτικών ασφαλούς παιχνιδιού και την παροχή πόρων και υποστήριξης. Ειδικότερα, η Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού προνοεί την υλοποίηση σειράς εκστρατειών ευαισθητοποίησης και εργαλείων ασφαλούς παιχνιδιού για το γενικό πληθυσμό και την κινητοποίηση του

κοινωνικού συνόλου για ανάπτυξη στοχευμένων μηνυμάτων και παρεμβάσεων, για συγκεκριμένες ομάδες ψηλού ρίσκου.

  • Την παροχή της υποστήριξης που χρειάζονται τα άτομα που επηρεάζονται από τις επιβλαβείς συνέπειες του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών, τη στιγμή που τη χρειάζονται, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και ευημερίας του πληθυσμού με ενίσχυση της θεραπείας και μείωση του στίγματος. Στη στρατηγική προβλέπεται ακόμη η υποστήριξη της εισαγωγής διαγνωστικών ελέγχων και θεραπευτικών υπηρεσιών σε διάφορα περιβάλλοντα / τομείς.
  • Την ανάπτυξη προγραμμάτων, πολιτικών και πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Η στρατηγική δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη της έρευνας για το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια και στην ανάπτυξη της δυνατότητας αξιολόγησης καθώς και στην κινητοποίηση ενός ευρέως φάσματος εμπλεκόμενων μερών και ατόμων με βιωματικές εμπειρίες (άτομα που παίζουν στοίχημα και οι οικείοι τους) με στόχο να συνεργαστούν, μετουσιώνοντας τη θεωρία στη πράξη.

Χρησιμοποιώντας το ρητό «αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θες να πας μακριά πήγαινε με παρέα» στον χαιρετισμό της στην ημερίδα η πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Ιωάννα Φιάκκου, ανέδειξε τη σημαντικότητα που προσδίδουν οι συνέργειες με τα εμπλεκόμενα μέρη για την υλοποίηση των προγραμμάτων που αναπτύσσει η Αρχή, με στόχο την εκπλήρωση του οράματος και της αποστολής της. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εισαγάγουμε την Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022 – 2025 με προσέγγιση βασισμένη στο μοντέλο της δημόσιας υγείας. Ενισχύοντας έτσι ένα από τους βασικούς στόχους της Αρχής που δεν είναι άλλος από την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης από το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια στα άτομα που επιλέγουν να συμμετέχουν σε αυτά. Απώτερος σκοπός και στόχος είναι η μηδενική ανοχή στη συνέχιση ύπαρξης συνθηκών που οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις και η εδραίωση της συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα ως μια μορφή διασκέδασης», υπογράμμισε η Πρόεδρος της ΕΑΣ. Όπως ανακοίνωσε η κ. Φιάκκου, εντός Οκτωβρίου του 2022 αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης παγκύπριας έρευνας επιπολασμού, με τη συμμετοχή 3000 ατόμων η οποία  θα καταγράψει τη συμμετοχή και το προφίλ των Κυπρίων στο στοίχημα και το τυχερό παιχνίδι.

Από την πλευρά του, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα, ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας εξήρε το πολυσχιδές έργο που επιτελεί η ΕΑΣ το οποίο, όπως είπε, βασίζεται στις σύγχρονες προσεγγίσεις ολιστικής παρέμβασης για αντιμετώπιση των  εξαρτήσεων. «Η ολιστική πρόληψη πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλους τους παράγοντες που δημιουργούν τις εξαρτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας ικανοποίηση για την υλοποίηση πρωτοποριακών συμμετοχικών προγραμμάτων, όπως το Young Cities, αλλά και για την υιοθέτηση και εφαρμογή αρχών, όπως η θετική παρέμβαση στο κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου. Μνεία έκανε και στη συμμετοχικότητα που διέπει τις παρεμβάσεις της ΕΑΣ τονίζοντας ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Ευχήθηκε τέλος όπως η Αρχή συνεχίσει τον δρόμο που χάραξε σε σχέση με την υλοποίηση προγραμμάτων που προσδίδουν κοινωνική αξία.

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διέπεται από τον περί Στοιχημάτων Νόμο του 2019. Η Αρχή είναι αρμόδια για την αδειοδότηση, ρύθμιση και εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας που διεξάγεται εντός της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα για συνεργασία και συζήτηση με αρμόδιους φορείς, κρατικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς για θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας. Επίσης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας των νεαρών ατόμων και των ευάλωτων ομάδων από τον εθισμό στο στοίχημα. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα www.nba.gov.cy.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ McDonald’s γιόρτασε τα 25χρόνα της στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΙνδία: Η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου