Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Ο γλωσσολόγος, γνωρίζοντας πόσο πολύπλοκο είναι στη δομή του το σύμπαν της γλώσσας, δεν έχει ποτέ την οίηση να νομίζει ότι είναι αλάνθαστος»
Σε μια συνέντευξη που έκανε η Μάρνυ Παπαματθαίου στην εφημερίδα “Το Βήμα” με τον γλωσσολόγο και ακαδημαϊκό Γιώργο Μπαμπινιώτη ο τελευταίος απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τα γλωσσικά λάθη που κάνουμε σήμερα.
Εχετε κάνει γλωσσικά λάθη;
Μπαμπινιώτης: «Εδώ να διαλύσω μια πλάνη. Δεν υπάρχει ομιλητής της γλώσσας που δεν κάνει λάθη. Το λάθος στη γλώσσα μάλιστα είναι συνυφασμένο με την αγωνία του λόγου, όταν προσπαθεί κάποιος να εκφραστεί σε δύσκολα θέματα ή νοήματα. Το αλάνθαστο είναι κάτι που έχει σχέση με την ιδέα του ιδανικού ομιλητή και ιδανικός ομιλητής δεν υπάρχει».
Εσείς ποια τέτοια λάθη θυμάστε;
Μπαμπινιώτης: «Ενας τύπος που μου έχει ξεφύγει για παράδειγμα είναι το «υποκαθιστώ» αντί του «αντικαθιστώ», που είναι διαφορετικές λέξεις, ή σε τύπους γραμματικούς έχει τύχει να μην πω «χρησιμοποιείτο», αλλά «χρησιμοποιούταν», κάτι που δεν θα το ενέκρινα. Ωστόσο, σημασία έχει να πούμε ότι ο γλωσσολόγος, γνωρίζοντας πόσο πολύπλοκο είναι στη δομή του το σύμπαν της γλώσσας, δεν έχει ποτέ την οίηση να νομίζει ότι είναι αλάνθαστος. Ο γλωσσολόγος είναι ο πιο επιεικής κριτής, καθώς γνωρίζει πώς γίνονται τα λάθη της γλώσσας και την πολυπλοκότητά της. Αντίθετα, τους πιο άγριους, επιθετικούς, μειωτικούς χαρακτηρισμούς σε αντίστοιχα θέματα θα τους ακούσεις από εκείνους ακριβώς που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χρήση της».
Ποια λέξη βαφτίστηκε στα ελληνικά πιο επιτυχημένα;
Μπαμπινιώτης: «Θα έλεγα η λέξη Διαδίκτυο που έπλασα πριν από χρόνια για να αποδώσουμε στα ελληνικά το Ιντερνετ. Οπως φάνηκε άλλωστε από τη χρήση και τη διάδοσή της».
Και πιο αποτυχημένη;
«Ισως το Απαγορευτικό για το lockdown». Πηγή: Το Βήμα