Τελέστηκαν ψες τα εγκαίνια του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του κτηρίου του παλιού Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: Νιώθω έντονα ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε συμβολίζει το σημείο σύνδεσης της σύγχρονης πόλης με την παλιά Λευκωσία. Βρισκόμαστε σε ένα μέρος της πρωτεύουσας, το οποίο ταυτίστηκε με την Ιστορία της πόλης, με την Ιστορία της χώρας μας. Εδώ έλαβαν χώρα σημαντικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και γεγονότα, της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Λευκωσίας και της Κύπρου. Ο προμαχώνας και ο χώρος, όπου αναπτύχθηκε η Πλατεία Ελευθερίας είναι τμήμα των ενετικών οχυρώσεων, που αποτελούν ένα από τα πιο αξιόλογο μνημείο της πρωτεύουσας, από το οποίο προέρχεται και το σύμβολό της.

Η Λευκωσία δεν είναι απλά το διοικητικό κέντρο της Κύπρου και η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στους δρόμους και τις πλατείες της γράφτηκε η σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία, συστάθηκε και συγκροτήθηκε το κράτος μας. Πρόσωπα και γεγονότα της ιστορίας της Λευκωσίας καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της Κύπρου και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη μορφή της. Η μοιρασμένη σήμερα Λευκωσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το σύμβολο και η μικρογραφία του εθνικού μας προβλήματος, του Κυπριακού, και οφείλουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να σταματήσει να είναι πλέον η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το παλιό Δημαρχείο, λοιπόν, όπως το γνώρισαν οι παλαιότεροι, μεταμορφώνεται. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους και οι ανάγκες μας, τα δεδομένα διαφοροποιούνται και οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ήταν ζήτημα χρόνου, για ευνόητους λόγους, η μεταφορά των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας στο νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, στην εντός των τειχών πόλη. Ένα πραγματικό κόσμημα για τον Δήμο Λευκωσίας, με έντονο συμβολισμό, αφού βρίσκεται πλησίον της Νεκρής Ζώνης.

Από την άλλη, το Δημοτικό Μέγαρο Ντ’ αβίλα εγκαταλείπεται διοικητικά, αλλά λαμβάνει από σήμερα μια άλλη διάσταση. Η απόφαση για μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί, ομολογουμένως, ένα κάλλιστο παράδειγμα σύνθεσης της Ιστορίας με τον σύγχρονο πολιτισμό, του παλαιού με το νέο, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της επέκτασής της στο παρόν και στο μέλλον μέσα από έξυπνες, δημιουργικές, ευφάνταστες, ποιοτικές και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες.

Η μεταμόρφωση του Δημοτικού Μεγάρου σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας συζητήσεων με επισήμους που επισκέπτονται τον Δήμαρχο Λευκωσίας, όπως επίσης και για χώρο διοργάνωσης συνεδρίων, διαλέξεων, προβολών, εκθέσεων και εκδηλώσεων από πλευράς της Πολιτείας, θα το καταστήσουν σημείο αναφοράς και νέο πολιτιστικό προορισμό. Γενικά, κάθε προσαρμογή και αξιοποίηση παλαιών μνημείων, χώρων και κτηρίων στο σήμερα, με αισθητικά κριτήρια, σεβασμό στην ύλη και την ιστορική και πολιτιστική τους ταυτότητα, είναι πρωτοβουλίες άξιες συγχαρητηρίων.

Γι’ αυτό και εμείς, ως Πολιτεία, όχι μόνο χαιρετίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αλλά νιώθουμε και περήφανοι και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να τις ενισχύουμε, ειδικότερα μέσα και από κονδύλια της ΕΕ, να τις προωθούμε και να τις εμπνέουμε στους πολίτες μας.

Αγαπητέ Δήμαρχε, Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σας συγχαίρω ξανά για το έργο σας. Πρέπει να νιώθετε περήφανοι, που επί της δικής σας θητείας προωθήθηκε και υλοποιήθηκε ένα σπουδαίο έργο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια 2021-2027» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εύχομαι πραγματικά το παράδειγμά σας να ακολουθήσουν και άλλοι, Δήμοι, Φορείς, Οργανωμένα Σύνολα, κρατικές Υπηρεσίες και ιδιώτες.

Κλείνω, θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς ένα ανακαινισμένο διοικητικό κτήριο. Μαζί του εγκαινιάζουμε και τη νέα Ιστορία της πόλης της Λευκωσίας, η οποία θα πλάθεται και θα αναπτύσσεται μέσα στις αίθουσες και στους τοίχους του παλαιού Δημαρχείου, μέσα από όσα θα λαμβάνουν χώρα και θα προβάλλονται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους. Ξανά συγχαρητήρια. Τα εύσημα στους εμπνευστές και πολύ περισσότερο στους διεκπεραιωτές αυτού του σημαντικού έργου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Philip Morris Cyprus πιστοποιείται ως Great Place to Work για 2η συνεχή χρονιά
Επόμενο άρθροΗ Sofia Richie Grainge είναι η νέα ambassador της Tommy Hilfiger