Γάτες άτριχες που μοιάζουν σαν να έχουν πάρει στεροειδή είναι το νέο αποτέλεσμα της ανθρώπινης έφεσης στην παραποίηση της φύσης.

Μια νέα ράτσα γάτας έχει δημιουργήσει αντιδράσεις ανάμεσα στους φιλόζωους. Και φυσικό είναι καθώς οι λεγόμενες bully cats μοιάζουν πολύ με την απαγορευμένη αμερικανική ράτσα σκύλου XL bully dog. Οι γάτες αυτές δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από εκτροφείς οι οποίοι ανέμειξαν το γονίδιο της γάτας Sphynx που προκαλεί τριχόπτωση με το γονίδιο των γατών Munchkin (Μάντσκιν) που συνδέεται με κοντά πόδια.
Πέρα από την κατάφωρη επέμβαση στη φύση της γάτας και τα ηθικά θέματα που εγείρονται όταν πας να κάνεις ένα ζώο να φαίνεται τεχνητά πιο άγριο, υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει: αυτές οι νεοεμφανιζόμενες ράτσες γατών είναι πιθανό να έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου έξι χρόνια μικρότερο από το σύνηθες, το οποίο στις κατοικίδιες γάτες είναι περίπου 13 έως 14 χρόνια.
«Οι υποψήφιοι κηδεμόνες κατοικίδιων πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατοχή μεταλλαγμένων και πειραματικών φυλών», δήλωσε η Δρ. Γκρέις Κάρολ, ειδικός στη συμπεριφορά και την ευημερία των ζώων στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen’s Belfast.
Μεταλλάξεις σε βάρος της υγείας
«Τα γατάκια αυτά έχουν ήδη περιορισμένη ικανότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από την τριχόπτωση και τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η έλλειψη γούνας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος σε άτριχες γάτες», είπε η Caroll, προσθέτοντας ότι οι γάτες χωρίς μουστάκια μπορεί να αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην επικοινωνία και την πλοήγησή τους μέσα στον χώρο.
Επίσης οι bully cats και οι XL bully cats λόγω των γενετικών ελαττωμάτων που σχετίζονται με τα πιο κοντά πόδια τους μπορεί να εμφανίσουν επώδυνη αρθρίτιδα και να έχουν προβλήματα στη γενική τους κινητικότητα.
Επί του παρόντος, οι bully cats πωλούνται περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω διαφόρων προωθητικών ενεργειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις ανησυχίες για την επιβάρυνση που προκαλεί η μετάλλαξη αυτή στην υγεία και την ευζωία τους. Την ίδια στιγμή, οι εκτροφείς επιμένουν ότι «όλα πάνε καλά με τις γάτες αυτές».
Το μερίδιο ευθύνης μας
Το Ίδρυμα NatureWatch τονίζει την ανησυχητική τάση για τις γάτες bully cats σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok. Όσο επικρατεί η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης σε θέματα φυλών των ζώων, τα ζώα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λάθη των δικών μας «πειραματισμών».
Ο Δρ. Dan O’Neill, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας Ζώων Συντροφιάς στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολλέγιο αναφέρει: «Η συμβουλή σε όποιον σκέφτεται να αποκτήσει γάτα ή σκύλο είναι να βάζει πάντα την ευημερία του ζώου σε προτεραιότητα. Να σταματάς και να σκέφτεσαι πριν αποκτήσεις ένα ζώο με ακραίο και αφύσικο σχήμα σώματος που δεν υπάρχει συνήθως στη φύση». Η Δρ. Caroll συμπληρώνει: «Αρνούμενοι να αγοράσουμε ράτσες με ακραία χαρακτηριστικά, μπορούμε να αποθαρρύνουμε τους εκτροφείς να δίνουν προτεραιότητα στην εικόνα έναντι της υγείας και της ευημερίας των ζώων». Πηγή: topetmou.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter