Χρηματοδότηση πέραν των €20 εκατομμυρίων κατάφεραν να εξασφαλίσουν 85 κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσα από τα Προγράμματα Επιχειρηματικής Καινοτομίας που προκήρυξε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), με σκοπό τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνή προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, κατά τους δύο κύκλους των προσκλήσεων PRESEED, SEED” και INNOVATE”, υποβλήθηκαν συνολικά 573 προτάσεις. Έπειτα από μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, οι 85 από αυτές έλαβαν το πράσινο φως για χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας συνολικά ποσό ύψους 20.7 εκατομμυρίων. Πρόκειται για 25 υφιστάμενες και 60 νεοφυείς επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 19% είναι νεοσύστατες και δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων.

Στόχος η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με προοπτικές διείσδυσης στην διεθνή αγορά

Το συνολικό ποσό επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα €30.4 εκατομμύρια, δεδομένης και της επένδυσης από πλευράς των εταιρειών, η οποία υπολογίζεται στα €9.7 εκατομμύρια που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής επένδυσης.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα Προγράμματα Καινοτομίας αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, με άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις συμβάλλουν στη δημιουργία 188 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 86 σε υφιστάμενες και οι 102 σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα φιλόδοξα αυτά προγράμματα προκηρύχθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019, έχοντας ως βασικό σκοπό τη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με προοπτικές επιτυχούς διείσδυσης στην διεθνή αγορά, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, συνεχάρη όσους εξασφάλισαν χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πως «η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κυπριακών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες δραστηριότητες μας γεμίζει με αισιοδοξία».

Ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος υπογράμμισε ότι «η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων και η εδραίωση της Ε&Κ ως θεμέλιου λίθου ανάπτυξης της χώρας μας, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τόπου στη διεθνή σκηνή, καθώς και για την μακροχρόνια ευημερία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών». «Προς αυτή την κατεύθυνση» εξήγησε, «παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση πρωτοβουλιών έμπρακτης στήριξης της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας».

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης Κυπρίων ερευνητών και ερευνητριών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο ένα τρίτο των καρδιακών προσβολών μπορεί να προληφθεί
Επόμενο άρθροΑθήνα – Λάρνακα με την SKY express