Η Κύπρος εξελίσσεται σε κόμβο για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και διαχειριστές από διάφορες γεωγραφικές περιοχές

 

Τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία ανάπτυξης του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο παρουσίασαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων διαγράφει ανοδική πορεία και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση από €6.3 δισ., το 2018, έχει ανέλθει στα €11,1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως τονίστηκε, η Κύπρος έχει όλα τα εχέγγυα και μπορεί να καταστεί σημαντικός κόμβος Επενδυτικών Ταμείων, που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις επενδύσεις Ταμείων στην Κύπρο, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα €2,5 δισ. και έχουν διάχυση σε διάφορους τομείς της οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και τα ακίνητα.

Έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στις προκλήσεις που δημιούργησαν στον τομέα, σε πρώτο χρόνο η πανδημική κρίση και ακολούθως οι ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η άνοδος του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας στις αγορές. Τα νεότερα στοιχεία του European Fund and Asset Management Association (EFAMA) καταδεικνύουν την επίδραση αυτών των προκλήσεων στον τομέα των επενδυτικών ταμείων διεθνώς καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καταγράφεται μείωση του ενεργητικού ανά το παγκόσμιο της τάξης του 5,5%.

Ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως CIFA πιστεύουμε ότι παρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, ο τομέας στην Κύπρο είχε καλά αντανακλαστικά, έδειξε ανθεκτικότητα και συνέχισε να αναπτύσσεται με σταθερά βήματα σε όλα τα επίπεδα. Τα οφέλη από τη μεγέθυνση και ανάπτυξη του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων είναι πολλά. Έρχονται νέες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία, αυξάνονται τα κρατικά έσοδα, δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας, διαφοροποιείται το παραδοσιακό μοντέλο του τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και την οικονομίας γενικότερα».

Παρών στη Διάσκεψη Τύπου ήταν και ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, ο οποίος δήλωσε: «Για τον Invest Cyprus η ανάπτυξη του τομέα των Επενδυτικών Ταμείων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία εάν την τοποθετήσουμε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την οικοδόμηση ενός νέου και πρώτα και πάνω απ’ όλα βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».

Την διάσκεψη τίμησε με την παρουσία του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κ. Γιώργος Καρατζιάς.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΌλο το μήνα Οκτώβριο η εκστρατεία ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης του ΠΑΣΥΚΑΦ
Επόμενο άρθροΚαι τέταρτη διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream