Μαρίνος Κυναιγείρου: Η αγορά διατηρεί τη δυναμική της αλλά οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι

 

Τη δυναμική του διατήρησε ο τομέας των ακινήτων και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όπως έτυχαν επεξεργασίας και παρουσιάζονται στο δεύτερο τριμηνιαίο «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, παγκύπρια καταγράφηκαν συνολικά 5442 πωλήσεις αξίας €1.2 δισ. ευρώ. Για ακόμα ένα τρίμηνο, και παρά τις συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και αυξανόμενου πληθωρισμού,  το ενδιαφέρον για διαμερίσματα αλλά και οικόπεδα κι άλλα τεμάχια γης ήταν ιδιαίτερα έντονο.

Η εικόνα ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1620 πράξεις, συνολικής αξίας €268 εκατ. Μεγαλύτερος όγκος πράξεων αφορούσε σε διαμερίσματα (562) και σε χωράφια (409). Στην επαρχία Λεμεσού, τόσο οι συνολικές πωλήσεις (1641) αλλά κυρίως η αξία τους (€587 εκατ.) ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (410).

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τις 832 και η συνολική τους αξία τα €174 εκατ. Στην Πάφο καταγράφηκαν για ακόμα ένα τρίμηνο οι περισσότερες πωλήσεις σπιτιών (154), με μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών να χαρακτηρίζονται ως επαύλεις. Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1034 και η συνολική τους αξία στα €173 εκατ. Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου υλοποιήθηκαν 295 πράξεις συνολικής αξίας €59 εκατ. με το ενδιαφέρον για ακόμα ένα τρίμηνο να είναι έντονο για χωράφια (174).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε πως τα στοιχεία καταδεικνύουν πως παρά τις προκλήσεις, η αγορά επιδεικνύει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. «Θεωρούμε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συνεχίσει να πιέζεται και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να αναβάλουν αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, η επερχόμενη αύξηση των δανειστικών επιτοκίων επίσης θα λειτουργήσει ανασταλτικά για αποφάσεις απόκτησης ακινήτου».

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο εξασφάλισε για πρώτη φορά πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού.

Το Συμβούλιο θα παρουσιάζει τα δεδομένα του τομέα όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία, ανά τρίμηνο, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την πορεία της Κτηματαγοράς στην Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ SoftOne Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Επόμενο άρθροΕπικυρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για κάνναβη στην Κύπρο