Στο πλαίσιο της συνεχούς επιτήρησης των νέων δεδομένων που προκύπτουν, μετά από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, αναθεωρείται το πρωτόκολλο για την αποδέσμευση των στενών επαφών των κρουσμάτων, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Αρχικά, υπενθυμίζεται ότι οι στενές επαφές καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο. Κατά την διαδικασία της ιχνηλάτησης ζητείται από το κρούσμα να δηλώσει τις επαφές που είχε δυο ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή δυο μέρες πριν το τεστ (σε περίπτωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων).

Οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCR test) μετά από διευθέτηση ραντεβού από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και παράλληλα λαμβάνουν οδηγίες μέσω γραπτού μηνύματος για αυτοπεριορισμό.

Συγκεκριμένα, οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα ανεξαρτήτως εργαστηριακού αποτελέσματος (ημέρα επαφής ορίζεται ως ημέρα μηδέν).

Σύμφωνα με το SigmaLive το οποίο επιβεβαιώνεται, οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα ΜΟΝΟ με αρνητικό PCR την 7η ημέρα από οποιοδήποτε εγκεκριμένο εργαστήριο.

Η αποδέσμευση τη 7η ημέρα με αρνητικό PCR ισχύει μόνο για τις στενές επαφές και όχι για τα θετικά κρούσματα.

Οι στενές επαφές μπορούν να επικοινωνούν με το 1474 για γενικές πληροφορίες για την COVID-19, ή για θέματα που αφορούν την διαδικασία της ιχνηλάτησης τηλεφωνικά στο 22771923 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].

Για καταγγελίες παραβάσεων αυτοπεριορισμού κρουσμάτων ή στενών επαφών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνεται στο τηλέφωνο 22606789.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροO ΠΔΣ υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων για την δικαστική μεταρρύθμιση
Επόμενο άρθροΚΟΡΩΝΟΪΌΣ: Συγκλονίζει πνευμονολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας