Στην εξαγγελία της λειτουργίας Τεχνικού Γυμνασίου σε Λευκωσία και Λεμεσό από τη σχολική χρονιά 2025 – 2026, πάνω σε πιλοτική βάση, προχώρησε η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, έπειτα από το πράσινο φως που έλαβε η πρόταση αυτή από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με άρθρο του «Φιλελεύθερου» πέραν από την εξαγγελία του πρωτοποριακού αυτού θεσμού, για τα δεδομένα της Κύπρου, ενδιαφέρον έχει ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος και πώς αυτό θα εφαρμοστεί.
Στο δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει και τις βασικές πτυχές του σχεδιασμού του Τεχνικού Γυμνασίου, όπως αυτές τέθηκαν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
>> Ο θεσμός θα εφαρμοστεί σε δύο Γυμνάσια (ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό), από την επόμενη σχολική χρονιά. Στο τέλος της χρονιάς εφαρμογής του, ο θεσμός θα αξιολογηθεί και θα ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον θα συνεχιστεί ή θα τερματιστεί.
>> Στο Τεχνικό Γυμνάσιο θα συμμετάσχουν μέχρι τέσσερις ομάδες παιδιών σε κάθε Γυμνάσιο με μέγιστο αριθμό παιδιών τα 20 σε κάθε ομάδα. Σύνολο 80 παιδιά ανά Γυμνάσιο. Με βάση το ενδεικτικό πρόγραμμα (αφού αυτό είναι ακόμα υπό διαμόρφωση) θα προσφέρονται μέχρι και τέσσερις κατευθύνσεις και αυτές που προκρίνονται με τα δεδομένα του σχεδιασμού του είναι:
Η Μηχανική Επιστήμη
Ο Σχεδιασμός
Οι Τέχνες
Οι Τουριστικές Σπουδές
>> Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των Γυμνασίων, στα οποία θα λειτουργήσει ο θεσμός του Τεχνικού Γυμνασίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει δύο βασικά. Το ένα είναι η τοποθεσία και προσβασιμότητα των σχολείων και το άλλο οι υποδομές τους. Για το πρώτο κριτήριο θα επιλεχθούν σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να είναι σχολεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, καθώς οι μαθητές είναι ήδη εξοικειωμένοι με την απογευματινή φοίτηση και πιθανόν θα είναι πιο εύκολη η επιλογή φοίτησης στο Τεχνικό Γυμνάσιο. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο κοντά σε αυτά τα σχολεία να υπάρχει κάποια Τεχνική Σχολή ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του εξοπλισμού των Τεχνικών Σχολών. Για το κριτήριο των υποδομών, με βάση τον σχεδιασμό τα Γυμνάσια που θα επιλεγούν, θα διαθέσουν αριθμό αιθουσών διδασκαλίας για τις ανάγκες του Τεχνικού Γυμνασίου, ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, πρέπει να διαθέτουν ικανοποιητικούς χώρους για τη σίτιση των παιδιών.
Απογευματινό σχολείο με τρεις διδακτικές περιόδους
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Γυμνάσιο θα αρχίζει με το τέλος της λειτουργίας του πρωινού σχολικού χρόνου. Το ωρολόγιο πρόγραμμα του θα περιλαμβάνει τέσσερις περιόδους εκ των οποίων η πρώτη θα είναι περίοδος σίτισης και οι υπόλοιπες τρεις περίοδοι θα είναι διδακτικές. Συνολικά, το πρόγραμμα του Τεχνικού Γυμνασίου θα περιλαμβάνει 20 περιόδους την εβδομάδα εκ των οποίων οι πέντε θα είναι για τη σίτιση των μαθητών και οι 15 διδακτικές. Θα περιλαμβάνονται μαθήματα σε θεματικές που υπάρχει αναντιστοιχία στην αγορά εργασίας, ενώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρχει επανάληψη θεματικών με το πρόγραμμα του πρωινού Γυμνασίου, στο οποίο θα φοιτούν οι μαθητές του Τεχνικού Γυμνασίου.
Όσον αφορά στη μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει πρακτικές μεθόδους διδασκαλίας, εμπειρίες μαθητών με υλικά, εφαρμογή σε σενάρια του πραγματικού κόσμου, υπόδηση ρόλου, λύση προβλήματος σε διεπιστημονικό πλαίσιο ώστε οι μαθητές να εμπλέκονται ουσιαστικά με το περιεχόμενο των θεματικών και να αναπτύξουν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες καθώς και κριτική-αναλυτική σκέψη. Στόχος είναι οι θεματικές να διδάσκονται σε κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια. Πηγή: philenews

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter